Magyarország

2007.12.09. 16:18

Atrocitás nélkül véget ért a Magyar Gárda tatárszentgyörgyi rendezvénye

<p>A meghirdetett időpontban, vasárnap délután két órakor elkezdődött a Magyar Gárda demonstrációja a Pest megyei Tatárszentgyörgyön.</p>

16.05: Véget ért a Magyar Gárda rendezvénye a Pest megyei Tatárszentgyörgyön vasárnap délután. Atrocitás nem történt. 300 gárdista, fekete egyenruhában, árpádsávos zászlókkal, dobszó kíséretében vonult át a falun, a templomtól a rendezvény helyszínére. Őket néhány száz szimpatizáns és helybéli kísérte.

A felszólalók a "cigánybűnözés" ellen tiltakoztak, amelyet az országot terrorban tartó járványnak neveztek. Bíber József Tibor, a Jobbik alelnöke a halálbüntetés visszaállítását szorgalmazta és egy hatékony "cigányprogram" kidolgozását sürgette. A rendezvényen egy időre megjelent Horváth Aladár roma polgárjogi aktivista is néhány társával, de fél órát követően elhagyták a helyszínt. Szegedi Csanád, a Magyar Gárda alapítója a rendezvény után közölte: demonstráció- sorozatot kezdenek, elmennek Borsod, Szabolcs-Szatmár és Nógrád megye egy-egy településére a közeljövőben, hogy ott is felszólaljanak a "cigánybűnözés" ellen.

A rendezvényt körülbelül 50 rendőr biztosította a faluban, de nem közvetlenül a rendezvény helyszínén, hanem a településen elszórva, az útkereszteződésekben voltak.

14.25: A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy csaknem négyszáz egyenruhás gárdista, és 2-300 érdeklődő gyűlt össze a falu temploma előtt, ahonnan egy közeli térre vonultak.

A felvonulást eredetileg azon az utcán át tervezték, ahol a helybeli romák élnek, de a rendőrség figyelmeztette szervezőket, hogy ebben az esetben nem tudják garantálni a település bizonságát. Ezért a főúton vonultak végig egy, a templomtól körülbelül egy kilométerre található füves területre.

A tervek szerint beszédet Bíber József Tibor, s Jobbik alelnöke, Dósa István, a Magyar Gárda országos főkapitánya és Szegedi Csanád, a Magyar Gárda Egyesület alapító tagja. A felvonulás egyelőre békés, nem történt rendzavarás. A rendezvényt a rendőrség biztosítja.

Délelőtt roma civil szervezetek és az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) képviselői, összesen körülbelül 100-200 ember vonult a romák által lakott utcából a templomba, ahol imát mondtak a II. világháború alatt meggyilkolt zsidó és roma emberekért. Az akcióval a Magyar Gárda rendezvénye ellen tiltakoztak. A romák délutánra az általuk lakott utca egyik kertjében gyűltek össze - számolt be a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

  • Száz ember demonstrál Gyurcsány Ferenc házánál
  • Cigányellenes bejegyzések magyar településekről
  • Illegális tüntetés a Batthyány-örökmécsesnél
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!