Magyarország

2007.12.21. 16:20

A tőzsdére vitelt tervezi a Malév

<p>Budapest - A Malév részvényeit a Budapesti Értéktőzsdére viszik, de ennek feltétele a vállalat stabil és nyereséges gazdálkodása - hangzott el pénteken a légitársaság évzáró sajtótájékoztatóján.</p>

Költő Magdolna felügyelőbizottsági elnök és résztulajdonos bejelentése nem újdonság, ez az elképzelés már akkor szóba került, amikor a Malévet birtokló AirBridge Zrt. elindult a légitársaság privatizációs tenderén.

A Malév 99,95 százaléka van az AirBidge-nél, amelynek papíron 51 százaléka Költő Magdolnáé és egy másik vezetőé, fél százalék a Malév 400 alkalmazottjáé, a többi az orosz Borisz Abramovics érdekeltsége, s ő adta a cég vételárát is. (Ezzel az arányokkal minősül magyarnak a Malév, ami feltétele az uniós előnyök igénybe vételének.)

A tőzsdére vezetés feltétele, a nyereség elérése két év múlva lehetséges - mondta Leonov Péter vezérigazgató. Vagyis 2010-2011 körül várható a tőzsdei tagság. Leonov szerint 2008 lesz a stabilizáció éve a társaságnál.

A vezérigazgató nem közölt konkrét számokat, de korábban már elhangzott, hogy a Malév korábbi években produkált 10 milliárdos üzemi vesztesége jövőre akár másfél milliárdra is csökkenhet. A Malév által szállított utasok száma december közepén érte el a 3 milliót. Összehasonlításul: a Budapesten piacvezető Wizz Air fapados légitársaság idén várhatóan négy és fél millió utassal számol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!