Magyarország

2007.12.20. 16:31

A határnyitás egy folyamat betetőzése

<p>Hidvégardón csütörtök délután három órakor a Trianoni emlékműnél kezdődött az az ünnepi programsorozat, amelyet Hidvégardó, Szepsi, Torna önkormányzatai és az edelényi Borsod Kulturális Alapítvány rendezett a schengeni csatlakozás alkalmából.</p>

A Trianoni emlékműnél Matus Tamás, Hidvégardó polgármestere mondott megnyitó beszédet, melyben egy folyamat betetőzésének nevezte a mostani határnyitást. Felidézte a Trianon óta eltelt időszak legfontosabb eseményeit. Azt hangsúlyozta, hogy különösen a határ mentén élőknek jelent ez óriási fordulatot, hiszen a gazdasági és emberi kapcsolatok terén óriási lehetőségek vannak, mivel kerékpárúton, de akár a szántóföldeken is megindulhat az áruforgalom, a közös mezőgazdasági tevékenység. Hidvégardóhoz a szlovákiai Szepsi mindössze 12 km-re van, szemben a jelenlegi központtal, Edelénnyel, amely 40 km-re található.

Természetesen a jövőben Torna és Szepsi lesz a központja a Hidvégardó környékén lévő településeknek, Edelény és Miskolc mellett. Reményeit fejezte ki a polgármester, hogy a határnyitással fellendül majd a gazdasági élet és lényegesen csökken majd a munkanélküliség.

Köteles László, szlovák parlamenti képviselő ünnepi beszédében azt fejtegette, hogy most történelmi igazságtétel hajtatik végre, amely azonban nagy felelősséget is jelent, élni kell tudni majd a felkínált lehetőséggel. A jövendő parancsa, hogy a hajdani történelmi Magyarország legkisebb és Petőfi által legszebbnek nevezett megyéje Torna ismét megtalálja régi fényét.

Gúr Nándor, a térség országgyűlési képviselője fekete napoknak nevezte 1920 júniusának azon napjait, amikor a trianoni békediktátum passzusai megfogalmazódtak. 1921-ben pedig ezt törvény foglalta fekete keretbe. Apponyi Albert kiváló védőbeszéde hiába hadakozott, eldöntött dolgokkal a végeredmény közismert: Magyarország elvesztette területei 2/3-át, és infrastruktúrája javát. Azt a veszteséget nehezen heverte ki a magyarság, 1989-től, a rendszerváltástól kezdve azonban színétől függetlenül minden kormány megtette a magáét azért, hogy az ország Európa integráns része lehessen. A kapcsolatok szerencsére nem hunytak ki, most nyíltan loboghat a lángja. Megkezdődhet egy teljeskörű integrációs folyamat, amely akkor teljesedhet majd ki, ha Románia, Horvátország és Ukrajna is teljes jogú tagja lesz az Európai Uniónak. Ekkor újra határok nélkül egy otthonban élhet a magyarság és megvalósulhat a határok feletti nemzeti újraegyesítés. 2007. december 20-án átléphettük a lehetőségek kapuját.

A hidvégardói Trianoni emlékműnél koszorút helyezett el Matus Tamás, Gúr Nándor, Köteles László, Zachariás István, Szepsi polgármestere, Molnár Pál, Torna polgármestere, valamint Lukács András, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei tanácsnok.

Jelenleg hálaadó ökomenikus szentmisét tartanak a hidvégardói római katolikus templomban, ezt követően a jelenlevők közösen átmennek Tornára, ahol a kultúrházban ünnepi műsor lesz, majd fogadás, ahol Köteles László és Gúr Nándor képviselők mondanak pohárköszöntőt. Este tizenegy órára a határátkelőhöz vonulnak az ünneplők. Zachariás István, Szepsi polgármestere nyitja meg a határt, Szandi ad koncertet a holnapért, a tűzijáték után hajnali fél egykor ünnepélyesen eltávolítják a határsorompókat, Gúr Nándor és Köteles László mondanak beszédet, valamint a történelmi egyházak képviselői hálaadó beszédet. Végezetül nosztalgia koncerttel és utcabállal fejeződik be a program hajnali három órakor, ahol fellép a Pom-Pom Família.

B.Gy.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!