Magyarország

2007.12.13. 13:22

420 ezer regisztrált munkanélküli november végén

<p>November végén csaknem 420 ezer volt a nyilvántartott álláskeresők száma az Állami Foglakoztatási Szolgálatnál (ÁFSZ) - mondta a Foglakoztatási és Szociális Hivatal főigazgató-helyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján.</p>

Egy hónap alatt 7 ezerrel, az elmúlt évhez képest pedig 36 ezerrel, vagyis 8 százalékkal nőtt a létszámuk.

A 420 ezerből 130 ezer a tartósan munkanélküliek száma, akik egy évnél régebb óta nem tudnak elhelyezkedni. Az elmúlt évben több mint 25 ezerrel bővült a számuk, ami 20 százalékos növekedést jelent.

November végén 41 ezer volt a nyilvántartott pályakezdő álláskeresők száma. Ez 1700 fős csökkenést jelent az előző hónaphoz képest, de az előző éves adatoknál 2700-zal magasabb.

Összességében 7 százalékkal bővült az elmúlt évben a pályakezdő munkanélküliek aránya, de a diplomások körében 14 százalékos javulást tapasztalt az ÁFSZ. A középfokú végzettségű pályakezdő munkanélküliek aránya azonban 15 százalékkal.

Az ÁFSZ kirendeltségein 50 ezer álláshelyet kínáltak a munkanélkülieknek novemberben, amelyek közül 20 ezer maradt betöltetlen a hónap végére nőtt - mondta Soós Adrianna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!