Magyarország

2007.12.19. 21:56

37,5 millióból ünnepeljük a schengeni csatlakozást

<p>Csütörtökön éjfélkor a hegyeshalmi határátkelő sorompójának ünnepélyes lebontásával kezdődik és szombaton fejeződik be az a kétnapos ünnepségsorozat, amelyet a schengeni csatlakozás alkalmából szervez a Miniszterelnöki Hivatal - mondta el Budai Bernadett a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.</p>

A rendezvények összesen 37,5 millió forintba kerülnek.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Göncz Kinga külügyminiszter és Takács Albert igazságügyi- és rendészeti miniszter, valamint az osztrák kormány tagjainak jelenlétében kezdődik a schengeni csatlakozás alkalmából szervezett rendezvénysorozat.

Csütörtökön éjfélkor Hegyeshalomnál ünnepélyes keretek között bontják le és szállítják el a határátkelő sorompóját.

Pénteken egész napos ingyenes programok, beszélgetések, és filmvetítés vár minden érdeklődőt Budapesten, a Közraktárakban, napközben pedig Gorenje hűtővel "felszerelt" Wartburgok és Trabantok járják Budapest utcáit.

Budai Bernadett kormányszóvivő a szerdai tájékoztatón azt mondta: a schengeni csatlakozással egy olyan folyamat végére érünk, ami mögött öt kormány munkája áll, éppen ezért a rendszerváltás óta eltelt időszak valamennyi köztársasági elnökét és miniszterelnökét meghívták a szombati záróünnepségre.

A kormányszóvivő nem tudta pontosan megmondani, kik vesznek részt az eseményen, mert még nem mindekitől érkezett visszajelzés, Orbán Viktor azonban már jelezte, hogy nem tud jelen lenni.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!