Magyarország

2007.11.14. 11:54

Várakozás feletti negyedéves profit az OTP-nél

<p>Az OTP Bankcsoport az elemzői várakozásokat kissé meghaladó, 55,7 milliárd forint adózott nyereséget ért el a harmadik negyedévben. Ez 10 százalékkal magasabb, mint a csalódást keltő előző három havi eredmény, és négy százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit - ismertette az adatokat szerdán Urbán László vezérigazgató helyettes.</p>

Az első kilenc hónapban 156,9 milliárd volt a profit. Ezt látva teljesülhet az egész évre tervezett 211,6 milliárdos nyereség - tette hozzá. Az OTP csoport profitjának már kis híján negyede a kilenc országban lévő leányvállatokból származik. Ezt 2010-re duplájára akarja növelni a társaság.

A magyarországi makrogazdasági folyamatok nem kedveznek a pénzintézeteknek, mert az államháztartás hiányának lejjebb szorítása - minden ellenkező állítással szemben - adóemelés eredménye, ami megfojtja a gazdasági növekedést - hangsúlyozta Urbán. Ez még fokozottabban a külföldi terjeszkedés felé tereli a bankcsoportot - mondta a vezérigazgató-helyettes. A társaság célterülete változatlanul a volt Szovjetunió és a környékbeli egykori szocialista országok.

A magyarországi hiteldinamika még erős, éves kitekintésben 20 százalék, a betétállomány növekedése 7 százalék. Az elmúlt negyedévi adatok azonban jól mutatják a gazdasági bővülés drámai lassulását, Magyarországon a hitelek 7,6, a betétek, vagyis a megtakarítások alig 0,6 százalékkal nőttek. A hitelek ennél is nagyobb visszaesését fékezi a változatlanul erős forint, ami a devizakölcsönök esetében valamelyest alacsonyabb kamatokat eredményez.

Az OTP csoport egészében a bruttó hitelállomány 5,9, a betétek összege 7,5 százalékkal gyarapodott. A vezető pénzügyi csoport összes kihelyezett hitelének 40 százaléka devizaalapú, a magyarországi bankszektorban 50 százalék. Az OTP csoport esetében a hazai pénzintézetekkel összehasonlítva jelentős az eltérés a betét- és hitelállomány alakulásában. Ennek magyarázata az, hogy az OTP számos leányvállalatának országában (például Oroszországban) csak a közelmúltban kezdődött a nagyarányú fogyasztási hitelezés, és dinamikusan növekszik a lakossági bankapcsolat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!