Magyarország

2007.11.14. 12:51

Magyarország teljesen megnyitja munkaerőpiacát a szakképzett román munkaerő előtt

<p>A közvetlenül a közös kormányülés előtt, zárt ajtók mögött zajlott megbeszélésen Markó szerint nagyon fontos döntés született, figyelembe véve, hogy máshol - például Olaszországban - feszültségek vannak a román munkaerő bevándorlása miatt.</p>

A magyar kormányt az RMDSZ kérte fel napokkal ezelőtt a munkaerőpiac teljes megnyitására. A román állampolgárok Magyarországon jelenleg 254 szakmában vállalhat munkát mindenféle engedély nélkül. A nyitásról várhatóan a szerdán zajló közös kormányülésen születik megállapodás.

Az RMDSZ elnöke egyebek között a Nagy-Románia, illetve a Konzervatív Pártnak kisebbségellenes törvénykezdeményezéseiről tájékoztatta Gyurcsányt. A két szervezet kezdeményezései között van például a Gheorghe Funar-féle javaslat, mely szerint az állam ezer eurót, illetve az útiköltségét is fizesse annak a romániai magyarnak, aki végérvényesen Magyarországra szeretne települni. A konzervatívok javaslata szerint az államnyelv oktatását egységes módszerek szerint kell folytatni, ugyanakkor az óvodában is be kell vezetni a román nyelvoktatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!