Magyarország

2007.11.28. 16:38

Elfogták a jósavárosi piromániás gyújtogatót!

<p>Elfogta a Nyíregyházi Rendőrkapitányság Vagyonvédelmi Osztályából alakult nyomozócsoport az a piromániás gyújtogatót, aki rettegésben tartotta Nyíregyházán az Ungvár Sétány 15. szám alatti tízemeltes panelház lakót. <dia width="850" height="630" alt="Elfogták a jósavárosi piromániás gyújtogatót! 2007.11.28."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Elfogt_k_a_j_sav_rosi_pirom_ni_s_gy_jtogat_/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Elfogták a jósavárosi piromániás gyújtogatót! 2007.11.28." /></a></dia>&nbsp<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-video_flv-4.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Mint arról már korábban beszámoltunk az utóbbi hetekben négy alkalommal keletkezett tűz a lakóházban. Legutóbb november 8-án az alagsorban, míg 21-én a tizedik emeleten, ahol egy heverő kapott lángra rejtélyes körülmények között.

A sikeres felderítésről, dr. Gere Zoltán r. alezredes kapitányságvezető, míg a részletekről Kiss Sándor r. százados, a nyomozó csoport vezetője tájékoztatott. Elmondta: a nyomozócsoport szükségességét és a gyújtogató mielőbbi elfogását indokolta, hogy félelemben éltek az említett lakóházban élők, különösen az idősek és mozgáskorlátozottak.

Ugyanis az utóbbi két tűznél egyértelműen kiderült, hogy szándékos gyújtogatás történt, így közveszély okozás bűntette miatt indítottak nyomozást. A szálak egy, a lakóházban élő 25 éves fiatalemberhez vezettek, akit kedden hajnalban a meglapozott gyanú miatt őrizetbe vettek a nyomozók.

A férfi a november 8.-i alagsori tűz okozását elismerte, míg a 21-i gyújtogatást tagadja. Ám a konkrét bizonyítékok ellene szólnak. Az előző eseteket is vizsgálják, nem kizárt, hogy azokhoz köze van.

Beteges hajlam!

Orvosi eset?

A gyújtogatót orvosszakértő, pszichológus is vizsgálja, ugyanis a „tünetei” alapján piromániás is lehet. A lakásán talált eszközök és a tűz után való intézkedésből – szervezte a mentést, értesítette a tűzoltókat– arra lehet következtetni, hogy szeretett volna valamilyen egyenruhás szervezethez tartozni, akik intézkednek. A tűzoltóknál próbálkozott is.

A gyújtogatóról annyit tudni, hogy büntetett előéletű. Vagyon elleni bűncselekmények miatt került eddig összeütközésbe a törvénnyel. Korábban tűzoltónak jelentkezett, de nem vették fel. Az még nem tudni, hogy a tüzet, vagy a tűzoltók vonulását szereti, de tény, hogy valamilyen formában vonzódik a tűzhöz, az amiatt keletkezett pánikhoz, a tűzoltók munkájához.

Ezt látszik igazolni, hogy az említett tüzeknél ő fogadta a tűzoltókat, már a kiérkezésük előtt szervezte az általa okozott tűz elől való menekülést a lakók körében. De a „beteges” hajlamát támasztja alá az is, hogy a Jósavárosban vasárnap keletkezett szemeteskuka tűzhöz szintén ő hívta ki a tűzoltókat, nem kizárt, hogy ő okozhatta ezt a tüzet is.

– Az elfogásakor a lakásában polgárőr mellényt, polgárőr sapkát, hamisított rendőrjelvényt, mini gázpalackot, elemlámpákat és petárdákat találtak a rendőrök. A bűncselekmény amit elkövetett 2-8-évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti a törvény – tette hozzá a százados.

Előzmények:

- Fullajtár András -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!