Magyarország

2007.11.13. 18:07

Együttműködés az egyház és a rendőrség között

<p>Budapest - Az egyházi kezelésű iskolák bevonása a bűnmegelőzési programokba és a rendőrségi fogdákban lévők lelki gondozói szolgálata volt a téma egyebek mellett Erdő Péter esztergomi érsek és Bencze József országos rendőrfőkapitány keddi megbeszélésén.</p>

A találkozón szó volt az egyházi műtárgyak védelméről és a tábori lelkészi szolgálat kiterjesztéséről is. A főkapitány a többi történelmi egyház vezetőivel is személyes találkozót tervez.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) tájékoztatása szerint az egyház és a rendőrség kapcsolatainak áttekintésére kedden Erdő Péter prímás, esztergom-budapesti főegyházmegyei érsek fogadta hivatalában Bencze Józsefországos rendőrfőkapitányt.

Megállapodtak arról, hogy kidolgozzák a rendőrségi kiemelt fogdákban, előzetes letartóztatásban lévők lelki gondozói szolgálatának létrehozásának lehetőségeit. Áttekintették az egyházi műtárgyak védettségének helyzetét és azt, hogyan lehetne bevonni az egyházi iskolákat a rendőrség bűnmegelőzési programjaiba.

Ehhez tartozna az egyházi oktatók megfelelő képzése is. Erdő Péter megígérte, hogy az egyház megvizsgálja, miként tudna segíteni a rendőrség közlekedésbiztonsági programjainak hatékonyabb megvalósításában.

A rendőrség és a határőrség integrációja is szóba került, ugyanis az egyesülés után valószínűleg az új szervezet egészére kiterjesztik a tábori lelkészi szolgálatot. Az is lehet, hogy a Teve utcai Rendőrségi Igazgatási Központban létrehoznak egy kápolnát.

Az országos főkapitány a többi történelmi egyház vezetőjével is személyes találkozót tervez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!