Magyarország

2007.11.29. 22:48

Cigányellenes bejegyzések magyar településekről

<p>"A cigánybűnözés melegágya, az odalátogatókat kirabolják, kicsontozzák a helyi kannibálok" - így írnak a Fejér megyei Sárkeresztúr településről egy nemzetközi internetes térképoldalon.</p>

Más magyar városról és több fővárosi területről is hasonlókat írnak, több bejegyzés angolul is olvasható. A Roma Sajtóközpont munkatársai bukkantak rá a rasszista megjegyzésekre - hangzott el az RTL Klub Híradójában.

Ez a wikimapia, online térkép, amelynek 4 millió olvasója van világszerte. Az oldal használata egyszerű. Csak rá kell klikkelni a kívánt országra, majd egy településre vagy városrészre, és megjelenik egy rövid ismertető. Sárkeresztúrról például az, hogy a cigánybűnözés melegágya, az odalátogatókat kirabolják, kicsontozzák a helyi kannibálok. Nyírmihálydiról pedig azt írják, hogy ott a cigányok miatt hepatitis járvány tört ki. De tucatnyi hasonló hangvételű cigányellenes leírás van több más település, valamint néhány fővárosi terület térképén.

A cigányellenes bejegyzéseket a Roma Sajtóközpont munkatársai találták - angol nyelven is. Elmondták, hogy megpróbálnak panasszal élni és az oldalakat eltávolíttatni. Korábbi tapasztalataik nagyon rosszak, bármilyen hatóságot is kerestek meg, nem született eredmény.

Az RTL Klub megkereste a rendőrség illetékeseit, de ebben az ügyben senki nem akart nyilatkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!