Magyarország

2008.07.04. 14:45

Gyurcsány szerint Orbán javaslatai csődbe visznek

<p>Gyurcsány Ferenc nem indul el az Orbán Viktor által indított felelőtlenségi versenyen. Szerinte ugyanis az hosszútávon árt az országnak. A miniszterelnök szerint a Fidesz elnökének árcsökkentő javaslatai sehová, vagy csődbe vezetik az országot.</p>

A politikai versengés nem mehet el odáig, hogy ártsanak az országnak - mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy az őszödi beszéddel ő ennek fordított hátat és ennek meg is fizették az árát az elmúlt két évben. Ideje lenne, hogy más is elmondja a saját őszödi beszédét és tisztázná viszonyát az országgal - utalt a kormányfő Orbán Viktorra, aki szerinte elárulta az országot és a politikai tisztességet csak azért, mert néhány százalékkal csökkent népszerűsége.

A kormányfő pénteki rendkívüli sajtótájékoztatóján egy középiskolai matematika tanárral magyaráztatta el egy táblánál állva, hogy nem lehet következmények nélkül 20-ról 5 százalékra csökkenteni az áfát, ahogyan azt a Fidesz javasolta. A kormányfő azt mondta, lehet néhány forinttal olcsóbb sertéscomb, de akkor egy hónappal rövidebb a nyugdíj, lehet pár tíz forinttal olcsóbb trappista, de akkor nincs családi pótlék és ha megvalósítanák a Fidesz javaslatait az adórendszerhez sem lehetne hozzányúlni.

A kormányfő elismerte, hogy komoly fejtörést okoznak a folyamos áremelkedések, és mint mondta enyhíteni lehet ezt a nyomást, de jól meg kell választani az eszközöket, amilyen például a panelkorszerűsítési program, vagy a rászorulóknak jutatott célzott támogatás. A kormányfő szerint a most kialakult helyzet politikai értelemben válaszvonal, ahol visszasüllyedhet Magyarország a középszerbe. A kormányfő szerint az általuk képviselt program rövid távon nem olyan népszerű, de legalább vezet valahová,míg az Orbán Viktor által javasoltak sehová sem vezetnek, vagy csődbe viszik az országot. A Fidesz által elindított út olyan politikához vezet vissza, ahol a népboldogítás álcája mögött időnként az ország tönkretétele húzódik meg.

Az áremelkedések hatásainak enyhítése kapcsán a legfontosabb beavatkozásnak a kormányfő azt nevezte, hogy olyan gazdaságpolitikát alakítsanak, amelynek a vége, hogy Magyarországon reálnövekedés van, vagyis jövedelmeink inflációt meghaladó módon emelkednek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!