Kultúra

2017.04.01. 21:20

A magyar nóta hajdúsági fellegvárává tették Debrecent

Debrecen - Mármint a magyar nótáévá – elismerték Hudák Ilonát a népszerű műfaj szolgálatáért.

Debrecen - Mármint a magyar nótáévá – elismerték Hudák Ilonát a népszerű műfaj szolgálatáért.

Hudák Ilona, a helyben népszerű „nótagála” szervezője is ott volt az idén első alkalommal átadott Dankó Pista életműdíj kitüntetettjei között. Ő a tavaly elhunyt Balogh Imre felesége, a magyarnóta-kedvelők berkeiben közismert férje nem csak szervezte a műsorokat, hanem előszeretettel énekelt is. Elsősorban nekik köszönhető, hogy a Lovardában rendszeres zajló nótagálák sokak állandó programját jelentik.

A nótaéneklés nagyjait hívtuk meg, olyan nevek egy csokorban még nem voltak Debrecenben

Hudák Ilona

Feltalálták – magukat

Hudák Ilona a Békés megyei Bucsáról költözött Karcagra, ahol megtalálta élete párját, később pedig a magyar nóta szolgálatát. Balogh Imrét a nagybátyja fertőzte meg a nótákkal, amikor disznóvágáskor, kukorica morzsoláskor, vagy csak úgy, a maguk szórakoztatására énekelgettek. – Volt egy kis söröző, ahol havonta birkapörköltös vacsorával egybekötve nótás esteket rendeztek. Itt Imre is énekelt kedvtelésből. Hiába kedvelte a közönség a férjem dalait, a tulaj az egyik szilveszterkor nem engedte énekelni, mire kicsit spiccesen azt mondta, nem baj, majd rendez ő előadásokat ahol kedvére nótázhat. A szót tett követte, végül a Lovardában otthonra találtunk a műsorainkhoz. Ez lett a magyar nóta hajdúsági fellegvára – emlékszik vissza.

Sikerre vitték

Bevallása szerint ő maga sohasem nótázott, mert nincs jó hangja. Inkább konferált. A szervezés, rendezés pedig közös munka volta. – Küzdelmes évek állnak mögöttünk, jártuk a várost és környékét, plakátokkal, szórólapokkal. Felkerestünk vállalatokat, ismerősöket, agitáltunk még a Mihály-napi vásárban is. A kitartás és a műsorok színvonala meghozta az eredményt, már az első, 2008. májusi műsorunk teltházas volt. A nótaéneklés nagyjait hívtuk meg, olyan nevek egy csokorban még nem voltak Debrecenben. Rá hat hétre, Dankó Pista születésnek 150. évfordulójára, pedig már jött a következő rendezvényünk. Az első időkben, ha nem vettük figyelembe eléggé az igényeket, ráfizetésünk is adódott – árulta el Hudák Ilona, hangsúlyozva: a díj erőfeszítésekkel, vitákkal övezett kilenc év negyvenkilenc előadásának elismerése. – Mindkettőnk érdeme benne van, de sajnos Imre a tavaly júliusi halála miatt már nem lehetett ennek részese. Én viszont viszem tovább szeretett közönségünk kiszolgálását, amíg erőm engedi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!