Kultúra

2016.07.23. 12:46

Segítség és kiugrási lehetőség a zenészeknek

Debrecen - A Cseh Tamás Program idén 625 millió forinttal támogatja a magyar könnyűzenét.

Debrecen - A Cseh Tamás Program idén 625 millió forinttal támogatja a magyar könnyűzenét.

– Augusztus 1-jéig pályázhatnak azok az induló zenekarok, akik szeretnék elkészíteni első lemezüket, videoklipjüket vagy koncerteznének – mondta Bajnai Zsolt, a 2014 óta működő Cseh Tamás Program megvalósításáért felelős ideiglenes kollégium vezetője a csütörtöki sajtótájékoztatón a Campus Fesztiválon. A fővároson kívüli klubokat is segítik idén 140 millió forinttal, erre augusztus 31-ig lehet pályázni.

Támogatás kötelezettségekkel

Ezzel a lehetőséggel havonta egy-két koncertet rendezhetnek a klubok támogatással, mely mellé maguk is rendeznek kettő-négyet, ami elég ahhoz, életben maradjon, ez pedig az egész magyar könnyűzenének jó: van hol fellépni, élőzenét játszani, fizetős koncertet csinálni és jogdíjbevételre szert tenni, hangsúlyozta Bajnai Zsolt. Kitért rá, hogy a határon túli területekre is van ugyanilyen program idén 20 milliós kerettel. Elérhető még a nemzetközi piacra lépést segítő pályázat is, ahol külföldi koncertekre lehet támogatást kapni. Az előzenekari támogatás már befutott zenekaroknak szól, akik már meg tudnak tölteni egy 300 fős koncerttermet, és vállalják azt, hogy kezdő zenekarokat mentorálnak. A médiatámogatási alprogram rádióknak, popzenei szaksajtónak szól; elérhető a magyar könnyűzene örökséget segítő pályázat és jogdíj kampány is. Az üres adathordozók után szedett jogdíjak negyedét kapta meg a Nemzeti Kulturális Alap, ebből jött létre a Cseh Tamás Program.

– Minden támogatott egy forinthoz, amit az NKA biztosít, a pályázók saját forrásból hozzátesznek más támogatótól, reklámozótól, vagy jegybevételből három-négy forintot. Így nagyjából nyolc-tíz milliárd forint új forrást mozgattunk meg a könnyűzenében – mondta Bajnai Zsolt.

HBN–VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!