Kultúra

2016.07.22. 15:07

A mondandó jött előbb, a forma utána

Debrecen - „Kedves fesztivál a Campus, bejárható, családias és hangulatos erdőszéli helyen van; hatalmas bulit adunk.” Interjú: Sena Dagaduval, az Irie Maffia zenekar énekesnőjével.

Debrecen - „Kedves fesztivál a Campus, bejárható, családias és hangulatos erdőszéli helyen van; hatalmas bulit adunk.” Interjú: Sena Dagaduval, az Irie Maffia zenekar énekesnőjével.

Tizenegy éves az Irie Maffia, hazánk egyik legkeresettebb zenekara, amely pénteken lép fel a Campuson. A reggae és a dancehall stílusú zenéket játszó együttes meghatározó alakja Sena Dagadu. A Ghánai gyökerű énekesnő minden mozdulata, szemöldökrándítása, mosolya ritmussá, dallammá, féktelen létörömmé válik a színpadon. Sosem tanult zenélni, ma a harmadik saját lemezén dolgozik, amelynek minden hangja belőle szól (vagy soul).

Tizennyolc éves korodban érkeztél Magyarországra. Miért? Mit tapasztaltál itt?

Sena Dagadu: Továbbtanulni jöttem, a nővérem is itt végzett. Melyik 18 éves nem álmodozik arról, hogy új életet kezd egy másik kontinensen, a szüleitől távol. Úgy éreztem, felnőtt vagyok, belecsapok egy új, önálló életbe. Kíváncsian mászkáltam Budapesten, hogy felfedezzem. Örültem magamnak nagyon, aztán ez hamar elmúlt, mert ráébredtem, fogalmam sincs merre tartok, mit akarok a jövőben. Akkor kicsit megrökönyödtem, de hamar felocsúdtam. Végül egy angol egyetemen üzleti tanulmányokat folytattam és közgazdaságból diplomáztam le, de ennek inkább csak a marketingkommunikáció része érdekelt.

Mit mondanál a mai gondolkodással az akkori Senának?

Sena Dagadu: Igazából, elég jól csináltam. Úgyhogy: Hajrá, Sena! Nem bánok egyetlen mozzanatot sem, mert minden lépés erre az útvonalra vezetett, amin most járok.


Fotó: Facebook/Magánarchívum


Abban a szabad, reményteli útkereső időszakban egy hip hop bulin ragadtál mikrofont először, aztán sorra jöttek a zenekari felkérések. Sosem tanultál zenélni. Mi adott alapot ahhoz, hogy akkor emberek előtt énekelj? Hogyan írsz ma dalokat?

Sena Dagadu: A mondanivaló jött előbb, a megmutatási vágy utána. A városfelfedezés közben elkezdtem szövegeket írni, még mielőtt kerestem volna annak lehetőségét, hogy a gondolataimat másoknak is előadjam. Aztán kíváncsi lettem, hogyan hangoznak ezek ritmusra.

Sok év alatt, sokféle alkotói módszert kipróbáltam, de változó, hogy hogyan írok dalt. Ma már sokkal többet tudok ennek módjairól. Ha időm van, nyugodt állapotban vagyok, előveszem a laptopom, tollat meg füzetet és nekiállok írni. Kottát nem olvasok, egy - bármelyik hangszer szimulálására alkalmas - billentyűzeten játszok le mindent. Ehhez fül kell, nem kotta szerencsére.

A párod, Élő Márton a zenekar vezetője, öt éves a kislányotok. Hogyan tudjátok koordinálni a mindennapjaitokat? Milyen a közös munka a férjeddel?

Sena Dagadu: Szerintem mázlisták vagyunk, hogy együtt állhatunk színpadra. Előbb dolgoztunk együtt és aztán lettünk egy pár. A szerelem nem zárja ki a munkát, pláne, ha céltudatosan csináljuk mindkettőt. Öröm, hogy sok időt együtt tölthetünk, utazhatunk, közösen alkotni külön katarzis. Az életünket pedig a nagy szerető családunkkal, sok barátunkkal együtt oldjuk meg. Csak ketten semmire sem mennénk. Ügyes logisztikai rendszerben zajlanak a mindennapok.

Shakespeare szonettekkel is turnézol. Honnan az ötlet? Mit ad neked?

Sena Dagadu: A színművekhez gyakorta zenéket író, csellista Márkos Albert fejéből pattant ki, hogy a szonettekkel alig foglalkoznak, miközben zseniális versek. Ő hozta össze a csapatot és adta elő a terveit. Az első pillanattól, hogy összeültünk és kipróbáltuk a szonettek megzenésítését, nem volt kérdés senki számára: csinálni akarjuk. Eleinte nem gondoltam volna, hogy valaha Shakespeare szonetekhez valamilyen módon hozzá fogok nyúlni, ma boldoggá tesz, hogy részt vehetek ebben. Aki eljön, általában lehidal. Egyfajta tartással ülnek be: „Hogy lehetne színházban koncert? Miért lenne a szonett szórakoztató? Az irodalom az iskolapadba való.” A zene azonban olyan gyönyörűen támasztja alá a szövegeket, hogy egy egészen más világba kalandozhat vele a hallgatóság.

A színházon túl, saját albumon dolgozol, hazánk egyik legnépszerűbb zenekarával koncertezel. Mesélnél az előtted álló 2-3 évről?

Sena Dagadu: Ilyen távra előre nézni nem nagyon szeretek.

Bőven elég megoldani, hogy a mai és a holnapi napon sínen legyenek a dolgok. Valóban az Irie Maffia sikeres zenekar, sokat hívnak minket, ez jó móka, élvezem.

Én a harmadik lemezemet szeretném befejezni idén és megpróbálni minél kreatívabban előadni. A következő években megpróbálom élővé varázsolni azt, ami egyelőre a fejemben és a laptopomon van. Az előzőekhez képest annyiban más lesz, hogy ennek a lemeznek az összes alapját, szövegét az én agyamból és szívemből húztam ki. Személyes anyag, ilyet még nem csináltam. A műfaja a férjem megfogalmazásában kortárs blues, de szerintem ez kevés, mert közben pszichedelikus hip hop, soul és rap is.

A legelemibb élményem veled kapcsolatban, a természetesség, amellyel színpadra lépsz, önazonosnak, felszabadultnak, könnyednek tűnsz. Az élet nehézségeihez is így állsz?

Sena Dagadu: Alapvetően goromba vagyok, nem szeretem, ha néznek és emberek közelében lenni sem…ó dehogy! Ha nem lenne a mindennapokban hasonló hozzáállásom, akkor nem tudnék a színpadon sem olyan lenni, mint, amilyen. Szeretem azt gondolni, hogy nagyon laza vagyok. Igyekszem az élet nehéz dolgait is könnyedén felfogni és mutatni az embereknek, hogy magabiztossággal, vidámsággal, szeretettel minden átvészelhető és jól lehet érezni magunkat.

Az Irie Maffia legújabb sikere a Bajnok című dal. Mi a legfontosabb cél az életben, amiért mindvégig érdemes küzdeni?

Sena Dagadu: Mindenkinek más, hogy mit akar elérni magával szemben, amitől ő teljesebbnek gondolja magát. Kell egy cél, bármi is legyen: okosabb, megértőbb, megosztóbb légy, mint eddig. Fontos, hogy ne add fel és ne feledd, miért kezdted el.



A tiéd?

Sena Dagadu: Soha nem abbahagyni! Hiszem, hogy a zenémmel, szövegeimmel, előadásommal nem csak gyógyítani lehet, hanem jobb kedvre deríteni tömegeket és – elcsépelten hangzik ugyan, de – szebb, boldogabb világot teremteni.


Tagok:

  • Élő Márton ( dr. Dermot) - harsona
  • Horváth Gáspár (JumoDaddy) - billentyűk
  • Meggyes Ádám – trombita
  • Baranyai Ákos (Future ) - lemezjátszó
  • Busa István - rap
  • MC Kemon - rap
  • Dési Tamás - dobok
  • Demeter Zoltán - basszusgitár
  • Kéri András a.k.a. Columbo - rap, ének
  • Oláh Antal - ütőshangszerek
  • Sena Dagadu - rap, ének
  • Szekér Ádám - gitár

  • Debrecen - Testközelből követjük nyomon az idei év legnagyobb debreceni buliját, a Campus Fesztivált. Beharangozók, hangulatjelentések, fotók és videók minden mennyiségben!


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!