Helyi közélet

2014.10.13. 01:11

Bárki mellé odaáll, ha jó elképzelése van

Debrecen - A megyei közgyűlés új elnöke szerint nem a pártszimpátia fog dönteni.

Debrecen - A megyei közgyűlés új elnöke szerint nem a pártszimpátia fog dönteni.

Mint korábban, most is ott állt a többiekkel a pódiumon, de már nem közéjük tartozik, Debrecen alpolgármesteréből a megyei közgyűlés elnöke lett. Mi mással is kezdhettük volna a villáminterjút. Pajna Zoltán nem tagadta, húszévnyi önkormányzati képviselőség és 16 évi alpolgármesterség után furcsán érezte magát, de már megkezdte az „elszakadást”.

Lévén, hogy a megyei önkormányzat most már a területfejlesztéssel foglalkozik, az elmúlt két hónapban csaknem 100 rendezvényen ismerkedett a lehetséges partnerekkel. Örömmel tapasztalta, hogy a vidéki emberek olykor a semmiből is létre tudnak hozni valamit, sok közöttük az ambiciózus településvezető, képviselő. Akár a közmunkában, akár a Start munkaprogramban eredeti élképzeléseket szeretnének megvalósítani, amiben - ahogy a Bodó Sándort váltó elnök fogalmazott - hajlandó mindenki mellé odaállni, s ha kell az érdekükben közvetíteni, hogy minél több forrást le lehessen hívni. Vonatkozik ez a gazdaság szereplőire is, ha épkézláb ötletekkel állnak elő. Az elkövetkező hónapokban a kereskedelmi és az agrárkamara vezetőivel egyeztetve kiépítik azt a hálózatot, amelyen keresztül az információkat eljuttathatják a pályázni szándékozókhoz. Mert a Vidékfejlesztési Operatív Programban a megyének megítélt 93 milliárd forintot más nem használhatja fel, de ezen kívül még több száz milliárd forintra lehet pályázni, amelyért viszont nagy lesz a verseny a megyék és a települések között. Ebben az a nyerhet, aki felkészülve várja a pályázatok meghirdetését, hogy ott már számítani fog a gyorsaság is. Példaként említette, hogy a felek már aláírtak egy 21 települést érintő, termálvízre épülő fejlesztésről szóló szándéknyilatkozatot.

Ehhez kapcsolódva emlékeztettem a választást megelőző kormánypárti burkolt intelmekre, hogy érdemes „jól választani”, mert a források elérése azoknak az önkormányzatoknak lesz könnyebb. Pajna Zoltán szerint az hogy a fejlesztésekről a politika dönt, nem újdonság, hiszen a megyei közgyűlésben pártpolitikusok ülnek, most a 24 tagból 14-en a Fidesz-KDNP színeiben, így viszonylag egyszerű lesz a döntéseket meghozni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy bárki települése hátrányt szenvedne, ha nem a kormánypárthoz tartozik. A jól kivitelezhető elképzeléseknek semmiféle pártszimpátia nem szabhat határt, mert nagyon sok forráshoz lehet hozzájutni a következő hét évben a különböző uniós programokban, jut mindenkinek - ígéri a közgyűlés új elnöke.

HBN-ÉP


Kövesse élő tudósításunkat az önkormányzati választásról percről percre.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában