Küldjön hírt! – Híres magyarok emlékeinek nyomában

Küldjön hírt! – Híres magyarok emlékeinek nyomában
© Fotó: Magánarchívum
Debrecen – A Debreceni Benedek Elek Általános Iskola hetedik osztályos diákjai és kísérő pedagógusai a HATÁRTALANUL! program keretében 2016. április 27-29. között Erdélyben jártak tanulmányi kiránduláson. A program célja a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővítésének elősegítése.

A kirándulást a 40 diák Nagyváradon, a Szacsvay Imre Általános Iskolában kezdte, ahol a diákok a várva várt futballmérkőzésen vehettek részt és lehetőség nyílt beszélgetésre is egymással. Majd a belvárosi séta során megtekintették a főteret, a Szent Mihály székesegyházat és Szent László hermáját. Ezután a Királyhágóban túráztak a kellemes tavaszi időben. Bánffyhunyadi rövid megállót követően a csoport Kolozsvárra érkezett, hogy meglátogassák I. Mátyás magyar király szülőházát és a Babes-Bólyai Egyetemet. Szállásuk a 2 nap során Torockón volt.

A csoport a reggelt egy vérpezsdítő túrával indította a Tordai hasadéknál, ahol a Hesdát-patak által kialakított hasadék és annak természeti kincseinek tanulmányozására is lehetőség nyílt. A túra alkalmával a diákok meghallgatták, hogy a legenda szerint hogyan keletkezett a hasadék. Ezt követően a következő megálló a torockószentgyörgyi vár volt, ahol lehetőség nyílt a középkori várak építészeti jegyeinek megfigyelésére. Végezetül Székelykő környékén túráztak a kirándulók.

Harmadik nap reggel a szállás elhagyása után Nagyenyeden egy városi sétával kezdte a napot a csoport. Meglátogatták a Református Kollégium épületét, ahol az itt tanuló és tanító híres magyarokról emlékeztek meg. Megtekintették továbbá a főteret, valamint az 1848-as vérengzés emléktábláját, tanári irányítással pedig felidézték az erdélyi hadjárat legfontosabb elemeit. A csoport délután Erdély egyik legszebb városát Gyulafehérvárt látogatta meg. Itt felkeresték a gótikus székesegyházat, Hunyadi János és Hunyadi László sírjaival, ahol megemlékeztek a Hunyadiak életrajzáról felolvasás formájában. Majd ellátogattak az ortodox katedrálishoz és a várkapuhoz, valamint a Batthyáneumohoz, amely ma könyvtár, de egykor csillagvizsgáló is volt.

Aradon, az emlékekkel teli kirándulás utolsó helyszíneként a diákcsoport megkoszorúzta a tizenhárom aradi vértanú emlékművét, majd hazatérés előtt rövid sétát tettek a belvárosban.

– Kiss János –
hirdetés