Vaskóhra látogattak Körösszegapátiról

By tr01
Vaskóhra látogattak Körösszegapátiról
Körösszegapáti, Vaskóh – 1995. május 11-én együttműködési megállapodást kötött Körösszegapáti és Romániai Vaskóh (Vascau) önkormányzat nevében Dani Imre és Michle Trajan polgármester.

Azóta tizenöt év telt el, változtak a polgármesterek személyei mindkét településen (Ciura Lucian, Iacob Vasile, Porge Florin) a kapcsolat azonban nem szakadt meg a két település között.

A másfél évtizede tartó baráti kapcsolat egyik eseménye volt az Apátiak újabb látogatása Vaskóhn.

Harmincöten indultak el Apátiból

Harmincöten indultak el Apátiból a bihari településre, ahol Porge Florin polgármester fogadta és köszöntötte a vendégeket. Elmondta, hogy az elmúlt évek igen sok, változatos programja igazolta, hogy van értelme az ilyen kapcsolatoknak.

A kultúrházban az apáti csoportot a helyi iskola tanulói népdalok éneklésével, néptáncok előadásával fogadták. Az Apátiak a dr. David Gheorghe karnagy vezette „Harmónia” kórusa román népdalokkal és operett egyveleggel kedveskedett a vendéglátóknak.

Látogatás az iskolában éa a templomban

Majd ellátogattak a helyi iskolába, valamint az ortodox templomba, ahol Bursasiu Mircea és dr. Origen Sabau tisztelendők köszöntötték a megjelenteket, ahol később szeretet vendéglátás következett, s végül ajándékot kaptak.

Közös sétát tettek a barátság parkba, ahol a vendéglátók bemutatták azt, hogy miként lehet összhangban, együtt a természetes környezet és az emberi beavatkozás, akkor, ha megtaláljuk a megfelelő arányokat.

Közös ebéden vettek részt

Később közös ebéden vettek részt a vendégek és a vendéglátók, mely lehetőséget kínált arra, hogy beszélgessenek egymással a két település lakosai.

Bucsúzáskor pedig Blága János az apáti román kisebbségi önkormányzat elnöke megköszönte a szíves vendéglátást és látogatásra hívta a Vaskóhiakat Körösszegapátiba. Porge Florin a település polgármestere elmondta, hogy a Vaskóhiak köszönik a meghívást, szívesen utaznak Körösszagapátiba. (HBN-VJ.)

Vmirjáncki JózsefKörösszegapáti.
HAON.HU


hirdetés