Minden temetésen megszólal a szakáli lélekharang

Lélekharangot szenteltek Körösszakálban
Lélekharangot szenteltek Körösszakálban - © Fotó: Vmirjáncki József
Körösszakál – A napokban új lélekharangot szenteltek, avattak a körösszakáli temetőben.

Az esemény előzménye, hogy Burzuk Imre Püspökladányban élő vállalkozó és családja, Gaál László és dr. Gaál János összefogtak, hogy annak a kis bihari falunak, ahol gyermekkorukban éltek, lélekharangot öntetnek.

Őrbottyánban Gombos Miklós harangöntő mester el is készítette a lélekharangot, amelyet Burzuk Imre Körösszakálba szállított. „Őseink emlékére állíttatta Burzuk Imre és Családja” – ezt a feliratot íratták a harangra. A 38 kilogrammos lélekharangot csak ideiglenesen helyezik ki a haranglábra, félve attól, hogy elődje sorsára jut, mobil harangként használják. Független attól, hogy milyen szertartással temetnek, meg fog szólalni a lélekharang. Kis emelőszerkezet tudja felemelni a harangot a helyére, hogy megszólalhasson. A temetői szertartás befejezése után a harang kezelője, Horváth Péter Lajos, aki az önkormányzat megbízásából végzi ezt a munkát, zárja el biztonságos helyre a harangot.

ksa

Fotó: Vmirjáncki József

Szívesen áldoznak

Az ünnepségen megjelent egyházak képviselői is jelezték, hogy az egész községé a lélekharang. Ionut Teodor Negrau ortodox tisztelendő felszentelte, Répási István református lelkész és Gulyás János lelkipásztori kisegítő a római katolikus egyház részéről megáldották a harangot. Pálfi Tamás, Körösszakál polgármestere köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy a település volt lakói figyelemmel kísérik szülőfalujuk lakóinak életét.

HBN–VJKörösszegapáti.
HAON.HU


hirdetés