Kalocsai a gyerekeknek, cigánytánc a felnőtteknek

Néptánctábor Körösszakálban
Néptánctábor Körösszakálban - © Fotó: Vmirjáncki József
Körösszakál – A zene és a tánc uralta a település központját a múlt héten; néptánctábort és zenei fesztivált rendeztek.

Már hagyomány, hogy júliusban főleg fiatalok jelennek meg a faluban, és szakemberek segítségével különböző tájak és népek táncait tanulják és gyakorolják. Az idei volt a 14. alkalom.

Mintegy hatvan gyermek érkezett főleg a környező falvakból, de Békés megyéből is, s kezdte meg a kalocsai táncok és a kapcsolódó játékok tanulását, gyakorlását. A táncokat a Békésről érkezett Mahovics Tamás szakmai vezetésével tanulták, a kiscsoportos gyakorlást pedig további négy pedagógus segítette.

ta2Fotó: Vmirjáncki József

A tánctanulás mellett sport- és kézművesfoglalkozásokon is részt vehettek a táborozók. Nagy sikerük volt az esti táncházaknak. A rendezők gondoskodtak arról, hogy a tábor vendégei megízlelhessék a településen készített ételeket. A zárónapon is két nagy üstben főztek a nyugdíjasok. Csorbaleves az egyikben, káposztás hús a másikban.

ta3Fotó: Vmirjáncki József

A gyermekek után két nappal érkeztek a felnőttek mintegy harmincan a tánctáborba. Ők az Őrkői (Erdély) cigánytáncot igyekeztek elsajátítani. Mocsel Antal „Rémusz” és családja közreműködésével a Gyomaendrődről érkezett Suttyomba zenekar élőzenei kíséretével tanulták a cigánytánc nem egyszerű lépéseit.

A táborzárón mutatták be a fiatalok a táborban megtanult táncokat.

Emlékezés az alapítóra

A tábor főszervezőjének, Pálfi Tamás polgármesternek a táborzáró beszéde után a kalotaszegi legényes dallamok kíséretében egyperces néma felállással emlékeztek a nemrég elhunyt Fodor Józsefre, a Körösszakálban eddig megrendezett tánctáborok szervezőjére és irányítójára. Ezután következtek a gyermek-, majd a felnőtt táncosok bemutatói. Nagy sikert aratott az Erdélyből érkezett őrkői cigánycsalád. A tábor minden résztvevője emléklapot kapott.

– Vmirjáncki József –Körösszegapáti.
HAON.HU


hirdetés