Az otthonokba is vittek a körösszegapáti gabonából

A körmenetet és a búzaszentelést ebben az évben a templom előtt tartották
A körmenetet és a búzaszentelést ebben az évben a templom előtt tartották - © Fotó: Vmirjáncki József
Körösszegapáti – Sok az idős hívő, ezért nem mentek a határba a búzaföldekre, hanem a búzát vitték a templomba.

Pünkösd vasárnapján megtelt a falu ortodox temploma hívekkel. Körösszegapátiban dr. Origen Sabau tisztelendő méltatta a nagy ünnep jelentőségét, imádkozott a hívekkel együtt. Az ünnepi mise még ünnepélyesebbé tételében segített Blága János kántor is.

Az ortodox vallás pünkösdölésének egyik fontos része a körmenet és a búzaszentelés. Régebben a településen a román anyanyelvű ortodox vallásúak a papjuk vezetésével, zászlókkal az élen, énekszóval kivonultak a település határába, a közeli búzaföldre és ott külön liturgia szerint megszentelték a gabonát. Közösen imádkoztak a jó termésért.

Napjainkban, mivel a hívek többsége idős ember, a határba kivonuló körmenetet a templomuk köré tették. A búzát pedig leszedve és csokorba, valamint koszorúba fonva a templom előtti udvarra, asztalra helyezték. Ott történt a búzaszentelés.

A szentelt búzát a hívek szentelménynek tekintik, így az ünnepi mise végén a búzacsokrokat hazavitték. A hívek egy része ilyenkor a megszentelt búzacsokrokból visznek olyan embernek is, akik betegség miatt nem tudtak megjelenni az ünnepi misén. Az új, megszentelt búzából font koszorút pedig felakasztották a templomi zászlók rúdjára, hitük szerint ez megvédi a templomot és híveit a természet káros hatásaitól.

HBN–VJKörösszegapáti.
HAON.HU


hirdetés