Helyi gazdaság

2017.02.16. 09:09

Nehezen indul mezőgazdasági cégek éve

Budapest - A gyümölcs-zöldségfélék esetében gyors és erőteljes áremelkedésre kell számítani.

Budapest - A gyümölcs-zöldségfélék esetében gyors és erőteljes áremelkedésre kell számítani.

Nehezen indul az év a mezőgazdasági cégek számára. A termelői áraknál magasabb költségek, a madárinfluenza és a szokatlanul hideg időjárás komoly kihívást jelent az ágazat számára, amelynek megoldása technológiai fejlesztések nélkül hosszú távon nem lehet eredményes.

Költségek és árak

„A KSH adatai alapján decemberben 4,7 százalékkal csökkentek a mezőgazdasági termelői árak az előző év azonos időszakához képest, főként a növényi termékek árának 12 százalékos csökkenése következtében. A hó/hó összehasonlításnál azonban lényegesebb a jelenlegi trendet figyelni, hiszen a dél-európai időjárás miatt a gyümölcs-zöldségfélék esetében sajnos gyors és erőteljes áremelkedésre kell számítani az elkövetkezendő időszakban” – tájékoztatott Tresó István, a K&H agrárüzletág vezetője, aki szerint legalább ilyen fontos az agrárolló negatív szintje, azaz hogy a mezőgazdasági termelői árak és ráfordítások aránya továbbra is 100 százalék alatt van. Ez ugyanis azt jelenti, hogy még mindig magasabb a termelői költségszint az áraknál.

Nincs termékmozgás

A gabonafélék esetében a jó év ellenére a termés értéke nem folyt be a gazdákhoz, mivel a nyomott piaci árak miatt gyakorlatilag nincs termékmozgás, senki nem akar ilyen áron értékesíteni. A globális túlkínálat miatt pedig rövid távon nem is számítanak pozitív elmozdulásra. Az állattenyésztők szempontjából a távol-keleti kereslet felfutása könnyíthet az ágazaton, főként a sertéstartók helyzetén. A legfontosabb kérdést azonban most a madárinfluenza jelenti.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában