Katonazenészek fújják majd a talpalávalót Debrecenben

Katonazenészek fújják majd a talpalávalót Debrecenben
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Idén hét katonazenekar lép fel a XIX. Katonazenekari Fesztiválon.

– A város arra törekszik, hogy ha valami szép és jó, illetve a debreceniek is szeretik, akkor azt megtartsa. Az 1977-ben útjára indult Nemzetközi Katonazenekari Fesztivál ilyen, mára jeles tradícióvá vált – jelentette ki Komolay Szabolcs, alpolgármester. Elmondta: a július 2-a és 5-e között sorra kerülő XIX. fesztiválon a magyar muzsikusokhoz ezúttal francia, lengyel, horvát és osztrák katonazenészek csatlakoznak.

Menetelnek, muzsikálnak

Az alpolgármester arról is beszámolt, hogy a zenekarok a város legforgalmasabb helyein, a Kossuth téren, az Ady parkban, a Csapó utcán és a Hal közben adnak majd ingyenes koncerteket, illetve tartanak alaki bemutatókat.

Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter ©

Újításként lesz fizetős nyitó és záró rendezvény is. Az Estére indul az ezred című koncertet most vasárnap este tartják a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon. A záró előadást július 5-én rendezik meg ugyanott a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közreműködésével, melynek címe: Monarchia – Népek tánczai.

Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere hozzátette: a rendezvény csúcspontja június 4-én, a Főnix Csarnokban lesz, amikor valamennyi zenekar fellép. A zenés koreográfiák után, az összes együttes csaknem 300 zenésze egyszerre játszik majd.

Emlékezés a hősökre

A Katonazenekari Fesztivál kísérő rendezvényeként a Kölcsey Központ Bényi Árpád Termében kiállítás nyílt a Honvédelmi Minisztérium által kiírt, „Múzsák a lövészárokban” című képzőművészeti pályázatra érkezett munkákból, valamint az „Ember az embertelenségben” című első világháborús fotókiállítás anyagából.

HBN-OCs


Négy napra ismét katonazene tölti meg egész Debrecent
Debrecen – Az ország legjelentősebb katonazenekari találkozója 1977 óta tölti meg ritmussal és pezsgéssel Debrecen tereit. A kétévente megrendezett fesztiválon hazai és külföldi zenekarok mutatják be hangszeres és katonai tudásuk legjavát, látványos zenés felvonulások, térzenék, alaki bemutatók és koncertek keretében.
hirdetés