Hajdúhadház hírei

2019.01.25. 14:38

360 fokos videó: a nyomorból Dubajba?

Hajdúhadház - László Gyula, a 29 éves hajdúhadházi roma származású tízszeres Guinness-rekorder nem adja fel, újabb rekordok felállítására készül.

Hajdúhadház - László Gyula, a 29 éves hajdúhadházi roma származású tízszeres Guinness-rekorder nem adja fel, újabb rekordok felállítására készül.

A januári mínuszokban látogattuk meg Gyulát otthonában. A fiatalember várt minket, a szobában a kandallóban ropogott a tűz, a ház többi részében azonban szinte ugyanúgy meglátszott a lehetünk, mint a szabadban. Gyula intézetben nevelkedett, a gyermekotthon elhagyása utáni otthonteremtési támogatásból vásárolta évekkel ezelőtt házát. A hajdúhadházi sportember mosolyogva fogadott minket, majd beszélgetésbe elegyedtünk. Freestyle kategóriában kezdett el focizni, de ellopták a labdáját, kapott egy BMX-et, így átpártolt arra sportágra. Sajnos a kerékpárját is eltulajdonították, így visszatért a focihoz. Ottlétünk alatt folyton magánál tartott egy labdát, azt mondja, így érzi biztonságban magát.

– Nagyon sokat kell gyakorolni, már amikor azt éreztem, hogy megvan az önbizalmam, tudom, hogy képes vagyok rá, akkor fogok neki egy rekordkísérletnek. Az első csúcsbeállításom 2012 körül volt, egy flakonra tettem fel a labdát, úgy mozogtam – elevenítette fel a kezdeteket.

Bevétel nélkül

Gyulával gyakorta találkozhatunk Debrecen közterein, zsonglőrködéssel keresi napi betevőjét, hiszen nemrégiben a 22.800 forintos segélyt is megvonták tőle. Több ízben megkeresték már különböző médiumok, ennek következtében sokan ajánlottak fel neki segítséget. Házán kicserélték a nyílászárókat, bútorokat is kapott, azonban otthona még messze nincs kész. Víz nincs bevezetve a házba, a kerti kútból meri a vizet, lavórból tisztálkodik.

Megmutatta, hol lesz majd a fürdőszoba, a vakolatlan helyiségbe a lyukas tetőről becsöpögött a víz, ahogyan szintén nagy munkák előtt álló másik szobába is.

A hadházi srác mégsem panaszkodik, pozitív hozzáállása példaértékű lehet mindenki számára. Örül annak, hogy szobáját már sikerült rendbe hozni, bebútorozni, s a konyha is viszonylag rendben van, bár a nem tökéletesen záró bejárati ajtón igencsak besüvített a januári csípős szél.

Nincsenek szponzorok, támogatók, egyszerű emberek segítenek, a barátaim, akik összedobják a pénzt például arra, hogy eljöjjön egy hitelesítő bíró. A rekordért nem kapok pénzt, nekünk kell fizetni érte”

– mondta Gyula.

„Mintha világsztár lennék”

Büszkén mutatta dicsőségfalát, melyet azok a rajzok és levelek díszítenek, melyek kisiskolásoktól kapott. Gyakran hívják meg iskolákba bemutatókat, előadásokat tartani.

– Amikor elkezdek a focival mutatványozni, a gyerekeknek nagyon tetszik. Olyankor azt érzem, mintha világsztár lennék; odajönnek hozzám, lerajzolnak, autogramot, közös fotót kérnek tőlem. Szoktam nekik egy-két trükköt mutatni, amiket ők otthon kombinálni tudnak. Vannak olyanok is, akik videót küldenek arról, hogyan megy nekik a trükközés – meséli focilabdával a kezében.

Kihasználja betegségét

Jelenleg 10 rekordot tudhat magáénak, de további tervei és álmai vannak. Január 30-án a debreceni Benedek Elek Könyvtárban 3 csúcskísérletet hajt végre, legnagyobb álma pedig az, hogy Dubajban, a világ legmagasabb épületén, a Burj Khalifán dönt világrekordot, focilabdával a fején. Ennek előzménye, hogy Debrecenben, a Petőfi téren több mint 360 emeletet tett meg úgy, hogy közben fején labdát egyensúlyozott. BMX-es rekordot is döntött már meg, 24 órán keresztül bringázott és trükközött.

– Hiperaktív vagyok, ennek azért örülök, mert ha olyan lennék, mint egy átlagos ember, akkor nem bírnék ennyit pörögni. Ezt a betegséget fel lehet használni a sportban – vélekedik.

A Guinness-rekorder bemutatott nekünk néhány trükköt, megnézhettük, hogyan szokott focilabdával az ölében reggel és este imádkozni, majd egy üzenetet fogalmazott meg:

Mindegy, mennyi idős vagy, milyen származású, milyen a bőröd színe, vagy hogy milyen a vallásod. Ha akarsz valamit, azért csakis neked kell tenned, az álmaidért harcolnod kell. Az az ember nem éri el a céljait, aki arról lemond.”



Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera háta mögött! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!