Jobbára száraz időjárást hozott

Bagamér, 2015. március 26. Virágzik a magyar kökörcsin (Pulsatilla flavescens, P. hungarica) a Bagamér közeli Kék-Kálló völgyben 2015. március 26-án. A hazánkban fokozottan védett növény eszmei, természetvédelmi értéke százezer forint.
Bagamér, 2015. március 26. Virágzik a magyar kökörcsin (Pulsatilla flavescens, P. hungarica) a Bagamér közeli Kék-Kálló völgyben 2015. március 26-án. A hazánkban fokozottan védett növény eszmei, természetvédelmi értéke százezer forint. - © MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Debrecen – Tavasszal nem ritka a „böjti szeleknek” nevezett meteorológiai forgatókönyv. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjából.

A megszokottnál legalább 3-5 fokkal hűvösebb, gyakran szeles, éjszakánként sokfelé fagyos, de még mindig jobbára száraz idővel köszöntött be második tavaszi hónapunk Kelet-Magyarországon.

Száraz talajok

A húsvéti ünnepek hete időjárási eseményekben nem szűkölködött – egymást érték az időjárási frontok térségünkben –, ugyanakkor ezen események sajnos többnyire nem kedveztek a mezőgazdaságnak. A tavaszi időszakban nem ritka az erősen szeles, esetenként viharos, a népnyelv által „böjti szeleknek” nevezett időjárási forgatókönyv, idén ez karakteresen jelent meg időjárásunkban. A Hajdúságban sokfelé intenzív porviharok alakultak ki. A belvizes területeken a szárító, szeles idő jótékonyan hatott, de Észak-Tiszántúl legnagyobb hányadán már kifejezetten kedvezőtlen volt a mezőgazdaság számára a csapadékhiány. Mindössze az időszak legelején hullott 5-15 mm közötti mennyiség. A vegetációs időszak tehát nagy területeken veszi kezdetét jelentős vízdeficittel Hajdú-Biharban.

Megsínylették

Jelentősen visszaesett a hőmérséklet is az elmúlt hét során, a napi csúcsértékek már csupán 10 fok körül alakultak. Éjszakánként mélyre süllyedt a hőmérő higanyszála, ismét nagy területeken fagyott, a hét során 1-6 alkalommal. Egy-egy derült, szélcsendes éjszakán, mint amilyen a negyedikére virradó is volt, néhol -5 fok alatti minimumértéket mértünk. Ezúttal az északnyugati széltől védettebb hajdú-bihari vidékeken volt erősebb, -4-5 fokos a lehűlés. Az egyes tájakon számottevőnek mutatkozó fagykárokat a gyümölcsösök épp virágzó csonthéjas kultúráiban a hiányos megporzás is tetézheti, mivel az elhúzódó hűvös, szeles idő akadályozta a méhek munkáját. A kajszi-, szilva- és korai őszibarack ültetvények tehát minden bizonnyal megsínylették az elmúlt időszak időjárását, de a friss magvetéseket is próbára tette a száraz, szeles idő, és az aktuális munkák is késedelmet szenvedhettek a kedvezőtlen időjárási feltételek miatt.

– DE ATK Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –
hirdetés