a nyár örök slágere

2020.07.05. 13:00

Idén immár harmincéves a Ladányi Lángos

Még mindig a hagyományos sajtos-tejfölös változat viszi a prímet a vevők között.

A strandok egyik elengedhetetlen „kelléke” a lángos, persze nem csak a nyár slágere ez az igazi magyar étel. Püspökladányban télen, nyáron, esőben, hóban kígyózik vasárnap reggel a sor a lángosos előtt, idestova harminc éve megy ez így.

– 1990. június 27-én kezdtük sütni a lángost a fürdőben. Már akkor láttuk, hogy az emberek nem sorban álltak, hanem sorban feküdtek a medencéig a lángosért, olyan sokan voltak – elevenítette fel a kezdeteket Daróczi László. Így folytatta: – Ez egy családi vállalkozás, mi is rendszeresen fogyasztunk lángost, nem csak csináljuk. Akkor érdemes ezt csinálni, ha az ember szíve-lelke benne van, ahhoz, hogy 30 éve tudjuk már működtetni, át kellett lendülni a holtpontokon. Már 30 évvel ezelőtt felfedeztük a most virágkorát élő street foodot, már akkor éreztük, hogy az emberek helyébe kell menni. Az első pillanattól kezdve mobilisak vagyunk, bárhol le tudunk állni: a lovasnapok, hídi vásárban, a debreceni nagyvásárban, a fürdőben. Ez a mobilitás tette lehetővé azt, hogy egy nap három helyszínen voltunk: az állomásnál kezdtük 4 órakor, 7 órakor jöttünk a piacra, délben mentünk a fürdőbe – részletezte.

Fotó: Kiss Dóra

Mindent saját kézzel

A vásárlók igényeihez alkalmazkodva bővül a feltétek kínálata, azonban a klasszikus ízek mai napig népszerűek.

– Hagyományos lángosokat árultunk első körben: fokhagymásat, tejfölöset, sajtos-tejfölöset. Majd az igényekhez alakítva bővítettük a választékunkat, most már van vitaminos lángosunk, gíroszos, baconös, lila hagymás, de kitartottunk a tradicionális mellett is. A hagyományos sajtos-tejfölös viszi a prímet, a fürdőben a fiatalok pedig a gíroszosat kérik leginkább vagy a vitaminos lángost, amin csak zöldségek vannak. Tejterméket egyik sem tartalmaz, ezért a laktózérzékenyek is tudják fogyasztani – beszélt a folyamatos bővítésről Laci.

– A jó lángos titka a megfelelő körülmény: meleg van a büfékocsiban. Családi recept alapján dolgozunk, anyósomtól tanultam. Gyorsan nem lehet lángost sütni, idő kell a keléshez, a munkálatokhoz. Az eredeti recept szerint a lángoshoz fele-fele arányban víz és tej szükséges, így tanította anyósom, de egyszer elmentünk a lovasnapokra, és kevés tejet vittünk, így lett az egész vízzel, így lett laktózmentes – csatlakozott a be a beszélgetésbe Darócziné Erika, aki már hozzászokott a büfékocsiban lévő hőséghez, elmondása szerint 50 Celsius-foknál kezd el izzadni.

Fotó: Kiss Dóra

Állandó minőség

Fotó: Kiss Dóra

A házaspár esküszik a jó alapanyagokra, az új termékeket minden esetben tesztelik, mielőtt dolgoznának vele. Harminc éve manuálisan készül a lángosuk, nem használnak sem kelesztő, sem dagasztó gépet. A csomagolásra is próbálnak figyelni, hogy minél kevésbé terheljék a környezetet.

– Arra törekedtünk és törekszünk a mai napig is, hogy mindig ugyanazt a minőséget kapja a vásárló. Az embereknek fontos a megbízhatóság, ha emelkedtek az árak, nem próbáltunk olcsóbb alapanyagot beszerezni – hangsúlyozta Erika.

A receptúrát levédették, most már két büfékocsiban sütnek. Folyamatos fejlődés és fejlesztés segített nekik abban, hogy évtizedeken keresztül működhessen a családi vállalkozás.

– Amikor kezdtük, 9 forintba került egy lángos, persze folyamatosan emelkedtek az árak, az infláció miatt egyre többe kerültek az alapanyagok. Harminc évvel ezelőtt 36 forint volt egy gázpalack, most 5 ezer forint – idézte fel Laci. Hozzátette: – A rendszerváltás után vágtunk bele a lángos sütésbe, a vállalkozási kedv akkor kezdett elindulni. Merészek voltunk, hogy bevállaltuk, de nem bántuk meg. Olyat csinálunk, amit szeretünk és az emberek is szeretik – mutatott rá. – Mindenki furcsán nézett ránk, amikor elkezdtük, hogy merünk abban a világban vállalkozást indítani, mikor mindkettőnknek jó munkahelye volt – mondta Erika.

Az idő azonban őket igazolta. Három évtizede sütik a Ladányi Lángost, a helyiek és a környékbeliek pedig pontosan tudják, mikor és hol találják meg őket.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában