Helyi közélet

2012.09.13. 14:54

Szemléletformáló kiállítás a fenntarthatóság jegyében

Debrecen - A jövő mindenkié, nem szabad szennyeznünk - hangsúlyzta a kiállítás kurátora.

Debrecen - A jövő mindenkié, nem szabad szennyeznünk - hangsúlyzta a kiállítás kurátora.A fenntarthatóság a kiállítás központi fogalma. Valami akkor fenntartható, ha illeszkedik a természet rendjébe - ezzel a megjelent gyermekeknek szóló fogalomértelmezéssel kezdte beszédét dr. Nagy Zita, a rendezvény szervezője, az Öko-Kord Országos Nonprofit Kft. ügyvezetője csütörtökön a Válogass ÖKOsan című interaktív tárlaton a Kölcsey Központban.

A kiállításon az érdeklődők nemcsak azt ismerhetik meg, hogy történelmi koronként hogyan kezelték a szemetet, illetve mióta gyűjtjük szelektíven a hulladékot, de azt is, hogy mit kell tenniük ahhoz, hogy a fenntarthatóság kritériumainak megfeleljen az életmódjuk. A tárlat, amely elsősorban az általános iskolásokat szólítja meg, nemcsak a veszélyekre, de a lehetőségekre is felhívja a figyelmet, külön részleget szentelve az újrahasznosított tárgyaknak, mint például a kartonbútorok. De valóban teret is ad a fiatalok elképzeléseinek az ötletfallal, ahol bárki leírhatja, mivel tenne még a környezetéért.

Kampány és rajzpályázat

Mint dr. Nagy Zita elmondta, szeptemberben a kiállításon túl hasonló címmel szemléletformáló kampányt is indítottak annak érdekében, hogy Hajdú-Biharban mind több emberrel ismertessék meg a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát, illetve fokozzák a hulladékminimalizálásra való törekvést. Az ügyvezető továbbá azt is bejelentette, a program során annak tematikához illeszkedő rajzpályázaton várják a 6-10 éves illetve a 10-14 éves korosztály képviselőinek alkotásait, melyek közül az első hármat díjazzák, sőt a legjobbak óriásplakátokon is megjelennek majd Debrecen több pontján. A megnyitón megjelent Lilla téri általános iskolásokat továbbá Czellér László, az önkormányzat Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottságának elnöke is köszöntötte. - Azt szeretnénk, ha a kiállítás egy hónapos időtartama alatt minél több gyerek látogatna el a Kölcsey Központba, hogy megismerkedjen a szelektív hulladékgyűjtéssel, s mind többen alkalmaznák is az itt tanultakat - mondta. Rövid köszöntője után a kiállítás kurátora, dr. Biacs Tamásné vette át a szót, aki szintén a közönség fiatal tagjaihoz fordult. S mielőtt elkezdte volna a tárlatvezetést, röviden kitért a hulladék fogalmának törvényi meghatározására, illetve a gyerekek által is ismert kolontári vörösiszap katasztrófát például hozva magyarázta el, milyen környzetre káros hatásai lehetnek a felelőtlen emberi magatartásnak.

HBN-FÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában