Közös összefogás eredménye

2022.08.18. 15:57

Jelenlétpont központot adtak át Hencidán

Folytatódik remek kezdeményezés.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Augusztus 16-án hivatalosan is megnyílt a Jelenlétpont központ Hencidán, amely a hátrányos helyzetű gyermekek, családok szociális felzárkóztatását segíti. A központ a Belügyminisztérium, a Hajdúdorogi Főegyházmegye, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a hencidai önkormányzat közös összefogásának eredménye – áll a Hajdúdorogi Főegyházmegye közleményében. A Hajdúdorogi Főegyházmegye három évvel ezelőtt csatlakozott a „Felzárkózó települések” programhoz, ennek köszönhetően először Pocsajon, most pedig Hencidán kezdődhetett el az a példa nélküli kezdeményezés, mely fogantatástól a foglalkoztatásig tartó állandó, tevékeny, együttérző jelenléttel kíséri végig az itt élőket.

A cél az, hogy az évtizedek óta megoldhatatlannak tűnő nehézségek helyébe megoldások lépjenek, a rászorultságot pedig felváltsa a fenntartható öngondoskodás.

A folyamatot egy olyan közösségi ház is segíti, ahol kortól és nemtől függetlenül igyekeznek a szakemberek a rászorulók problémáit orvosolni. Az Arany János utca 15. szám alatt található épületre és az itt dolgozók munkájára Fülöp metropolita atya kérte Isten áldását. A főpásztor szerint az áldás jó reménységet nyit arra, hogy az eddigi előkészületi munka hatékonysága megsokszorozódhasson.

A Jelenlét program elemei Hencidán

  • Fókuszban a gyermek program: lehetőségeket biztosít, hogy egyetlen gyermek vagy várandós anyuka se legyen szem elől tévesztve. Szeptembertől tanoda is indul, továbbá a drog és bűnmegelőzésre szintén kiemelt figyelmet fordítanak a szakemberek.
  • Mozgó Játszótér program: klubfoglalkozások, kreatív és játék-alkalmak biztosítanak lehetőséget, – főként a tanítási szünetekben és délutánonként – hogy a gyermekek felügyelet mellett, hasznosan tölthessék el szabadidejüket.
  • Gazdaságfejlesztő program: hatvan családnak ad lehetőséget háztáji gazdálkodásra, hogy elinduljanak az önfenntartás útján. A felelős állattartást célzó beavatkozásoknak köszönhetően pedig mobil-ivartalanító egység települt ki Hencidára.
  • Adósságkezelő program: a nehéz helyzetben lévő családok adósságainak rendezésében nyújt szakszerű támaszt.

A Jelenlét programnak köszönhetően rendszeresen érkezik majd Hencidára szűrőbusz is, ami lehetővé teszi, hogy az összes gyermek speciális látásvizsgálaton vegyen részt helyben, és szükség esetén térítésmentesen kapjon szemüveget.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!