Visszatekintő

2024.01.08. 07:02

Kozák Luca lett az év sportolója – ez történt 2023. első negyedévében

Több debreceni sporttörténelmi pillanatról is beszámolhattunk az első negyedévből.

Molnár Szilárd

Kozák Luca, a DSI Debrcen gátasa lett 2023 év női sportolója

Forrás: NS-archív

Olvasóink megszokhatták, hogy minden év elején felidézzük az előző esztendő jelentősebb vármegyei sportsikereit. Sorozatunk első részében 2023 januári, februári és márciusi eseményeiből válogattunk. Már az újév másnapján törökországi edzőtáborba indult a DVSC labdarúgócsapata mely a télen szerződtette a montenegrói válogatott középpályást, Stefan Loncsart, illetve a horvát támadót, Antonio Mancét.
Komoly változások történtek az addig csalódást okozóan szerepelt DEAC férfi kosarasainál: a debreceniek szerződtették a rutinos, magyar válogatottat is megjárt Darrin Govenst, majd menesztették David Dedek vezetőedzőt, akit Andjelko Mandics váltott. A szakemberrel megtáltosodott a gárda, hiszen zsinórban 6 bajnokit nyert meg. Battai Sugár, a DEAC kiváló vívója bronzérmes lett a budapesti junior-világkupán, majd másnap már az M4 Sport – Az Év Sportolója Gála 2022 díjátadóján volt jelenése, mivel a világbajnoki címet szerzett női kardválogatott tagjaival együtt megnyerte az egyéni sportágak csapatversenyei kategóriát. Kozák Luca, a DSI Debrecen sokszoros magyar bajnok gátasa pedig egyenesen az Év női sportolója lett, a fogyatékos sportolóknál pedig a női kerekesszékes vívóválogatottat látták a legjobbnak soraikban a debreceni származású Madarászné dr. Mező Boglárkával. Január utolsó előtti napján már bajnokin léptek pályára a Loki focistái, és 3–0-ra verték a Zetét a Nagyerdei Stadionban. A mérkőzés előtt avatták a DVSC legendákról elnevezett szektorokat. A DEAC jégkorongosainak már nem volt ilyen jó hétvégéjük, címvédőként érkeztek a Magyar Kupa négyes döntőjére, de mindkét meccsüket elveszítették, így még a dobogóra sem állhattak fel. Történelmet írt Máthé Gábor, a DEAC teniszezője Melbourne-ben, mivel megnyerte az először – egyelőre még bemutató jelleggel – megrendezett hallássérültek küzdelmeit az ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

vissztakinto-sport-2023-januar-februrar-marcius-hajdu-bihar-haon-sport
Battai Sugárnak, a DEAC vívójának kiváló éve volt 2023
Forrás: Czinege Melinda

Február

A görög bajnokságba távozó Gróf Dávid elbúcsúzott a DVSC-től, pótlására idővel a rutinos szerb kapus Marko Milosevics érkezett. A DVSC Schaeffler női kézisei visszavágtak a Sola együttesének az idegenbeli vereségért az Európa-ligában. A piros-fehérek egy fantasztikus hangulatú, óriási csatában 25–21-re győzték le a norvégokat a Hódosban. Lezajlottak a A 67. Bocskai-emlékverseny küzdelmei, sajnos a DVSC Boxing 51 kg-os kitűnősége, nem tudta megvédeni a címét, az elődöntőben búcsúzott. Sajnálhatták azok a szurkolók, akik túl korán indultak el hazafelé a Nagyerdei Stadionból a Loki Paks elleni meccsén, hiszen a piros-fehérek Dreskovics (92.) és Babunszki (95.) hajrágóljaival fordította maga javára a bajnokit. Véget értek a DEAC hokisainak megpróbáltatásai, ugyanis a gárda összesítésben sima 0–3-al elkészítette az alapszakaszba tök utolsóként végzett Fehérvár elleni playoff-kvalifikációs párharcát a rájátszásban. Nem maradt következmény nélkül a leszereplés: György Józsefnek és segítőjének, Kecskeméti Áronnak is megköszönték a munkát a vezetők. A jó tavaszi rajt ellenére nem állt le a transzeferpiacon a DVSC, és első körben kölcsön vette a nigériai Hamzat Ojedirant, majd jött a nagy durranás: a debreceni nevelésű, magyar válogatott Varga Kevint is visszacsábították a klub vezetői. Folytatódtak a labdarúgó  megyei első és másodosztály, valamint az NB III. küzdelmei. Klekner Hanga, a DSI Debrecen rúdugró kiválósága 420 cm-es eredményével megvédte címét a 49. Fedettpályás Atlétikai Magyar Bajnokságon. De nem volt vége a DSI-s sikereknek, ugyanis Kerekes Gréta pedig 60 m gáton állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. Hiába nyert a Podravka eleln az utolsó fordulóban, nem jutott tovább a DVSC Schaeffler a női kézilabda EHF Európa-liga kieéses szakaszába, miután csak harmadik lett a C jelű csoportban. Bondár Anna után egy másik magyar klasszis teniszező, Marozsán Fábián is a HSE színeiben folytatja karrierjét, jelentette be sajtótájékoztatón a szoboszlói klub. Újabb debrceni remeklés vívásban:  a Tallinnban zajló kadet- és junior-Európa-bajnokságon a csapatversenyeken a DSI vívója, Nagy Blanka (kadet) párbajtőrben aranyat, míg a DEAC-os, kardozó Kónya Csenge (ugyancsak kadet) ezüstöt szerzett csapatban, Battai Sugár és a kardcsapat a juniorok közötti győzelmével tette fel a koronát szereplésre.

vissztakinto-sport-2023-januar-februrar-marcius-hajdu-bihar-haon-sport
Arany Attila, a DSI Debrecen futója
Forrás: Kiss Annamarie

Március

Március elején rögtön két történés is borzolta a Loki hívek kedélyét, a Puskás Akadémia a Nagyerdőn ejtette ki a labdarúgókat a Magyar Kupából, és az is kiderült, hogy Bordás Réka, a Vasutas válogatott beállósa az örök rivális Ferencvároshoz távozik. Pótlására a 19 éves Juhász Katát szerződtette a NEKA-tól a gárda, aki pechére később súlyos sérülést szenvedett a tavalyi bajnokság hajrájában. Klekner Hanga nem jutott döntőbe a fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon, nem úgy Kerekes Gréta, aki a 60 méteres gátfutás elődöntőjében 8 másodperces új egyéni csúcsot futott, a fináléban pedig 8.03-al a hetedik helyen ért célba. Battai Sugár folytatta sikertörténetét, az athéni világkupán megnyerte a kard egyéni számát, ilyen eredményt nem ért el soha azelőtt debreceni kardvívó felnőtt vívóversenyen! A Főnix Arénában vívta a világbajnoki selejtezők csoportkörének utolsó fordulóját a magyar férfi futsalválogatott Horvátországot, amellyel 1–1-es döntetlent ért el, és így a csoport második helyén végzett, megőrizve az esélyt, hogy egy playoff-párharcban kivívja a vb-szereplést. Nem sokkal később már a több DEAC-játékossal felálló női futsalválogatottért izgulhattunk a Főnixben a női Európa-bajnokág Final Fourjában. A mieink bár közel voltak a csodához, végül nem tudták borítani a papírformát, és a negyedik helyen végeztek. Arany Attila, a DSI Debrecen hosszútávfutója nagy egyéni csúccsal második lett a mostari nemzetközi félmaratonon. Tovább bővült Debrecen sportlétesítmény-palettája, hiszen március közepén a jégcsarnok mögötti területen ünnepélyesen átadták a Debreceni Extrémsport Parkot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában