Jegyzet

2024.01.28. 14:30

Jegyzet: Kemény munka gyümölcse a magyar sporttörténelmi siker

Tóth Huba Elemér

Szita Zoltán, Rosta Miklós, Ligetvári Patrik és Bodó Richárd is sokat tett a sikerért

Fotó: MTI

Jól indult a magyar sportrajongók számára a 2024-es év, hisz január elején a fiatalokkal teletűzdelt férfi vízilabda-válogatott több emlékezetes győzelmet aratva a 4. helyen zárta az Európa-bajnokságot. Még fel sem eszméltünk, de már a jött a következő felvonás, a színpadon ezúttal – január 12-től 26-ig – hazánk férfi kézicsapata szerepelt Európa legjobbjai között Németországban.

A 2021-es világbajnoki ötödik hellyel a magyarok már jelezték, hogy a közeljövőben is várható hasonló eredmény, ám azt követően a fiúknak nem jött ki a lépés. Ennek ellenére folyamatosan éreztették velünk, hogy fejlődnek, és olykor-olykor a legnagyobbakat is megszorongatják. Talán a 2022-es, részben hazai rendezésű kontinensviadalon túl sokat vártak a gárdától, és mivel a játékosokat agyonnyomta a teher, nem tudtak élni a lehetőséggel. Sokan már legyintettek rá, ha ezek után azt mondtam, hogy csak várni kell, és lám, most végre is hajtották a várva várt csodát...

Magyarország parádésan kezdte a tornát, hiszen a szintén jó erőkből Montenegró és Szerbia ellen is remekelt, Izland ellen pedig gyakorlatilag hibátlanul játszott, így veretlenül lett csoportelső. A középdöntőben aztán már érződött, hogy az együttes fárad, az osztrákok ellen be is csúszott egy fájó vereség, de a mindig jól küzdő horvátokkal szemben javítottak. Az látszódott, hogy a németek és a franciák egyelőre még előrébb tartanak, de ha mieink ilyen léptekben haladnak előre, a felek között már nem sokáig lehet két gólnál nagyobb különbség. A magyarok a szlovénok elleni meccsen az utolsó erőtartalékaikat mozgósították, és bár nem kézilabdáztak szépen, láthatóan mindent kifacsartak magukból, a megszerzett 5. hellyel pedig az eddigi legjobb nemzeti férfi Eb-eredményét érték el.

Ez bizony nem a szerencsén múlott, hanem az elmúlt esztendők munkájának a gyümölcse. Ugyanakkor a siker eléréséhez kellett egy olyan vezér is, mint Chema Rodiguez szövetségi kapitány, aki amellett, hogy tisztában volt a tapasztaltabbak képességeivel, a fiatalokban is bízott. A Bánhidi–Rosta beállópáros kitűnően teljesített, minthogy a Sipos irányította védőfal is kiválóan működött. Lékai pedig 35 évesen is vállalta a részvételt, és ugyan voltak hibái, de mégis a gárda motorjának bizonyult. Ha esetleg mégsem hozta az elvárt szintet, az irányító szerepkört Fazekas Gergő és Hanusz Egon is remekül ellátta. Az utánpótlással tehát nem lesz gond, állíthatjuk, hogy a jobbszélső Imre Bence személyében új világklasszis is született. Valaki mindig villant, Bodónak, Szitának és Ilicsnek is volt több emlékezetes megmozdulása, minthogy Bóka Bendegúz is kulcsfontosságú pillanatokban tudta vállára venni a csapatot. A kapuban Mikler távolléte sem jelentett problémát, ugyanis Bartucz bravúrt bravúrra halmozott, de Palasics és Andó is helytállt. Ligetvári és Ancsin tompább teljesítménye is a múlté, ha pedig a PSG-től a Kielcéhez igazoló Máthé Dominik is magára talál, ez az együttes bárki ellen kiharcolhatja az ötkarikás kvótát.

Azonban még ne az olimpián agyaljunk, csak ünnepeljünk, és örüljünk a mostani sikernek, mert a srácok most különösen megérdemlik, hogy őket éltessék. Az Eb-n tehát ők megmutatták mire képesek, de készülj Németország, mert hamarosan Szoboszlai Dominikék is jönnek…

A magyar válogatott 20 fős Eb-keretének tagjai:
Kapusok:  Andó Arián (Balatonfüred), Bartucz László (Tatabánya), Palasics Kristóf (La Rioja – Spanyolország)
Jobbszélsők: Krakovszki Zsolt (NEKA), Imre Bence (FTC)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Tatabánya), Máthé Dominik (PSG – Franciaország), Ilic Zoran (Hamburg – Németország)
Irányítók: Lékai Máté (FTC), Hanusz Egon (Stuttgart – Németország), Fazekas Gergő (Wisla Plock – Lengyelország)
Beállók: Bánhidi Bence (Szeged), Rosta Miklós (Dinamo Bucuresti – Románia), Szöllősi Szabolcs (Dabas), Sipos Adrián (Melsungen – Németország)
Balátlövők:  Bodó Richárd (Szeged), Ligetvári Patrik (Veszprém), Szita Zoltán (Szeged)
Balszélsők:  Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Krakovszki Bence (Tatabánya)

 

A 2024-es németországi férfi kézilabda Európa-bajnokság végeredménye:

1. Franciaország
2. Dánia
3. Svédország
4. Németország
5. Magyarország
6. Szlovénia
7. Portugália
8. Ausztria
9. Norvégia
10. Izland
11. Horvátország
12. Hollandia
13. Spanyolország
14. Montenegró
15. Csehország
16. Lengyelország
17. Észak-Macedónia
18. Grúzia
19. Szerbia
20. Feröer-szigetek
21. Svájc
22. Románia
23. Görögország
24. Bosznia-Hercegovina

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában