Salakmotor

2023.11.17. 14:46

Grand Prix-kvalifikáció és világbajnok-avatás Debrecenben!

A sorozat folytatódik, 2024-ben újra világbajnoki versenyeket láthat a közönség a Perényi Pál Salakmotor Stadionban.

Haon.hu

Forrás: Boros Norbert-archív

Az elmúlt hétvégén Budapest adott otthont a Nemzetközi Motorsport Szövetség (FIM) Pályaverseny Bizottság ülésének. A szurkolók által legjobban várt döntésről, azaz a világbajnoki helyszínek kijelöléséről is tárgyaltak az illetékesek, s a hivatalos listát pénteken hozták nyilvánosságra.

A közlemény nagyszerű hírrel szolgált a magyar sportbarátok számára, ugyanis két világbajnoki versenynek is otthont ad Debrecen. A Grand Prix-kvalifikációt május 20-án, pünkösdhétfőn rendezik a Perényi Pál Salakmotor Stadionban. A viadal színvonaláról csak annyit, hogy az idei cívisvárosi GP-kvalifikáción többek között az ausztrál Jack Holder, a lett Andzejs Lebedevs, a dán Michael Jepsen Jensen, a svéd Jacob Thorssell, a brit Adam Ellis, a lengyel Janusz Kołodziej és a német Kai Huckenbeck állt starthoz.

A SpeedWolf Debrecen Facebook-beszámolója szerint az FIM ülésén a világbajnoki kvalifikációk és a challenge rendezéséért nagy verseny volt a pályázók között. A Farkasok közölték, a challenge rendezésére egyelőre még várni kell a stadion régi infrastruktúrája miatt, de a kvalifikáció lebonyolításának jogát nagy küzdelem után sikerült elnyeri.

Debrecen mellett a németországi Abensberg, az olaszországi Lonigo és a szlovákiai Zsarnovica rendezhet selejtezőt, a Grand Prix Challenge-nek a csehországi Pardubice ad otthont.

A másik döntés értelmében a flat track világbajnoki küzdelem is visszatér a Hajdúságba, méghozzá október 12-én. Ráadásul a debreceni lesz a hatfordulós sorozat utolsó állomása, így világbajnokot avatnak a cívisvárosban. (Debrecenen kívül az olaszországi Boves, a németországi Meissen, az angliai King’s Lynn, a franciaországi Morizes és a csehországi Pardubice szolgál otthonál a flat track vébének.)

Az is eldőlt, hogy az SGP3-nak, azaz a 250 köbcentisek küzdelmének melyik helyszín adnak otthont. Ez azért is fontos, mivel hazánkat a debreceni Lovas Zoltán képviseli ebben a sorozatban. A SpeedWolf Debrecen 15 éves salakosának június 22-én a németországi Teterowban kell az elődöntőben indulnia, s ha sikerrel veszi az akadályt, akkor starthoz állhat a június 28-án, a lengyelországi Gorzówban megrendezendő fináléban. 

Versenynaptár

Egyéni világbajnokság

Grand Prix-kvalifikáció:

Május 20.: Abensberg (Németország)

Május 20.: Debrecen (Magyarország)

Május 25.: Lonigo (Olaszország)

Május 25.: Zsarnovica

Grand Prix Challenge:

Október 4.: Pardubice (Csehország)

SGP2 (Junior világbajnokság)

Selejtező:

Június 8.: Ludwigslust (Németország)

Június 8.: Terenzano (Olaszország)

Június 8.: Macon (Franciaország)

SGP3 (Ifjúsági világbajnokság)

Elődöntő:

Június 22.: Teterow (Németország)

Június 22.: Teterow (Németország)

Flat track

Világbajnokság:

Július 20.: Boves (Olaszország)

Július 27.: Meissen (Németország)

Augusztus 27.: King’s Lynn (Nagy-Britannia)

Szeptember 7.: Morizes (Franciaország)

Október 5.: Pardubice (Csehország)

Október 12.: Debrecen (Magyarország)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában