Womanext

2023.11.18. 11:00

Lesz-e Kozák Lucának zoknija Párizsban?

Az olimpikon gátfutó társaságában beszélgettek a sport értékéről Debrecenben.

Kosztin Éva

Kozák Luca olimpikon gátfutó is részt vett a Womanext Akadémián, ahol a sport és vállalkozás kapcsolatáról is beszélgettek

Forrás: Czinege Melinda

Sport mint vállalkozás témájú kerekasztal-beszélgetés zajlott a második Womanext Akadémián november 16-án, csütörtök délután az esemény házigazdájának, a Womanext Üzleti Klub elnökének, Porkoláb Gyöngyinek vezetésével a debreceni Mercure Hotelben.

Bába Éva, a Sportgazdasági és -menedzsment Intézet intézetigazgatója arra hívta fel elsőként a figyelmet, hogy a sport mint vállalkozás az 1970-es években jelent meg és az európai futballhoz köthető. – Ekkor növekedett meg annyira a klubok értéke, hogy magukkal vonták a különböző üzleti megoldások létrejöttét – magyarázta.

CM20231116_Womanext Akadémia_HAON (18)
Bába Éva, a Sportgazdasági és -menedzsment Intézet intézetigazgatója
Forrás: Czinege Melinda

A hazai pálya előnye

Rózsa Iván, az atlétikai világbajnokságot szervező Budapest 2023 Nonprofit Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója azt vallja, üzlet ide vagy oda, a könnyek akkor jönnek, amikor a magyar versenyző kiáll a hazai pályára.

Ezt az érzést semmihez nem lehet hasonlítani, ilyenkor úgy érzed, hogy te is hozzátettél valamit, sőt, hogy te magad vagy Kozák Luca vagy Halász Bence

– mondta.

CM20231116_Womanext Akadémia_HAON (26)
Rózsa Iván, a Budapest 2023 Nonprofit Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója
Forrás: Czinege Melinda

A sportoló a nézőkhöz hasonló érzésekkel emlékezett vissza.

A nyári atlétikai világbajnokság számomra is felejthetetlen élmény volt, úgy éreztem, hogy a hazai pályán nem csak magamért futok. Az ismerőseim jobban részesei lehettek a versenynek és a sportnak pont ez a lényege, hogy mindenkihez közel kerüljön

– nyomatékosította Kozák Luca.

A marketing és kommunikációs igazgató szerint a nézői élmény mellett azt is nehéz számszerűsíteni, hogy hosszú távon milyen hatást gyakorol a versenyzők sikeres szereplése az ország egészségügyi állapotára. Mint elmondta, egyik gyerekét is a sportolók motiválták a rendszeres mozgásra, de várhatóan csak 10-20 év múlva lesz látható, hogy a lakosság aktivitásának növekedésével együtt csökken-e a betegen eltöltött napok száma.

Befektetés a jövőbe

Az utánpótlás-nevelés fejlődésével együtt létrejött akadémiákat és programokat Bába Éva pozitív jelenségnek látja, hiszen mint mondta, a TAO bevezetésével tömegek jelentek meg a sportpályákon. Derencsényi István fotóriporter hozzátette, ideje volt már a korszerűsítéseknek. – Engem ötödikes koromban vittek el úszni, most az Úszó Nemzet Programon keresztül kétszázezer óvodás és alsó tagozatos gyerek kerül közelebb a vízhez profi körülmények között. 

Végre vannak rendes tanuszodák, képzett oktatók, nem a véletlenszerűen kiválasztott tesitanárra hárul a feladat. A gyerekek azt látják, hogy akár egy Milák Kristóf is lehet belőlük, de már az önmagában óriási eredmény, ha minél többen megtanulnak úszni és kevesebb lesz a baleset

– mondta.

CM20231116_Womanext Akadémia_HAON (25)
Derencsényi István fotóriporter 
Forrás: Czinege Melinda

Vigyázó szemetek Párizsra vessétek

A meghívottak nemcsak a hosszú évtizedekre előremutató hatásokról, hanem a rövidebb távú céljaikról is beszéltek. Különböző minőségekben ugyan, de mindannyian tervezik a 2024-es párizsi olimpián való részvételt. Katona Zoltán, a Katker 2005 Kft. ügyvezetője, a BeStrong kondiparkok gyártója az olimpiai csapat ruházatának beszállítójaként lesz jelen.

Már elkészült a teljes kollekció, a bemutatót áprilisban tartjuk Párizsban, addig nem láthatja a közönség. Annyit azonban elárulhatok, hogy biztosan lesz zoknija Lucának – avatta be a hallgatóságot.

Kozák Luca elmagyarázta, ez valódi örömhír, tapasztalata szerint a szponzorok ritkán tekintik ezt a ruhadarabot alapértelmezett felszerelésnek.

Zárásként a kerekasztal-beszélgetés résztvevői Porkoláb Gyöngyi kérdésére megfogalmazták, szerintük milyen kompetenciát ad az egyénnek a sport. Kitartást, problémamegoldást, időgazdálkodást, rendszerszemléletű gondolkodást, alázatot, pontosságot, tiszteletet és alkalmazkodást – sorolták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában