Nordic walking

2023.10.11. 18:01

Bottal a kézben a világ körül

Debrecenben is egyre nagyobb teret hódít a nordic walking, Kőrösi Judit szerint ez a sportág sokkal több, mint a gyaloglás.

Szabó Dóra

Csodás közösség gyűlt össze

Forrás: Nordic Walking Debrecen

Sokan még mindig csak legyintenek, és értetlen mosolyra húzódik a szájuk csupán egy újabb hóbortnak gondolják, mikor botot használó, embereket látnak a természetben. Pedig a nordic walking rengeteg előnnyel bír, melyet a negatív felhangok ellenére, világszerte egyre többen felismernek, így mára tömegsporttá nőtte ki magát. 

A Nordic Walking Debrecen alapítója, vezetőedzője, Kőrösi Judit úgy véli, olimpiai sportág biztosan nem lesz szeretett sportága, ennek ellenére méltatlanul kevés figyelmet kap. – Bár egyre többen űzik és építik be az életükbe, ami nem is csoda, hiszen rengeteg technikájának köszönhetően lehetővé teszi a változatos gyakorlatokat, és a test teljes átmozgatását. 

Számos területen használható, a rehabilitált betegektől a versenysoprtolókig mindenkinek hasznos. Fokozza az aerob teljesítményt, vagyis gazdaságosabbá teszi a szív-érrendszer működését, növeli a vitálkapacitást és az oxigénfelvevő képességet. A kort és nemet illetően is igen széles a spektrum.

Sokkal több, mint a gyaloglás, ezt bátran kijelenthetjük, mivel a felső test izmait is bevonjuk. Fizikai és mentális egészségünknek is gyógyírt jelent – összegzett az egyesület elnöke, aki 2011-ben ismerkedett meg a nordic walkinggal, 2014 óta foglalkozik vele hivatásszerűen, 2016-ban pedig erre tette fel az életét, hiszen hazánkban rajta kívül nem sokan vannak, akik főállásban oktatják. 

Nordic Walking Debrecen
A nordic walking az élete
Forrás: Nordic Walking Debrecen

– Eleinte volt, hogy csak egy-két ember jött el a tréningekre, aztán szépen lassan úgy kinőttük magunkat, hogy immár heti 12 edzést tartunk, három különböző helyszínen. Különféle távú és intenzitású edzés közül lehet választani: sportosabb, gyorsabb tempóban, és egy kényelmesebb, kongnitív képességeket is fejlesztő lassúbb tempóban is lehet tréningezni – részletezte a vezető, majd kiemelte, idővel jött egy magasabb lépcsőfok.

Versenyeken is indulnak

– Az egyesület 2020-ban alakult, főként azért volt szükség arra, hogy ennek az egésznek egy keretet adjunk, mert szerettem volna versenyeket is rendezni. Mindez létre is jött, amiért sokaknak tartozom hálával, egy nagyszerű csapattal dolgozhatok együtt, melyben a közösség összekovácsoló szerepe halmozottan jelen van. 

Idén májusban tartottuk a III. Országos Nordic Walking Találkozót és Versenyt, amely ismét egy magas színvonalú, rengeteg kísérőprogrammal színesített rendezvény volt, öt korcsoportban, 5, 10 és 20 kilométeres távokon lehetett indulni. Az ország számos területéről jöttek versenyzők és szurkolók. A viadalokon bírók, és eligazító emberek is közreműködnek, ki vannak helyezve motiváló táblák, frissítő pontok is rendelkezésre állnak, és digitális időmérés zajlik.

Az érték, minőség és fókusz magas szinten van, ezt nem is lehet másképp csinálni. Az első versenyen, még 2020-ban Martin Luther King híres beszédének „Van egy álmom”-kezdetű sorát idéztem, mára pedig eljutottunk odáig, hogy az álomból valóság lett, és nagy várakozással készítjük elő a jövő évi megmérettetést – hangzottak Kőrösi Judit elhivatottságtól telített szavai, mikor az egész klub és közösség létrejöttéről mesélt.

Nordic Walking Debrecen
Egyre többen hódolnak ennek a sportnak
Forrás: Nordic Walking Debrecen

Megtudtuk, a Nordic Walking Debrecen Sportegyesület több versenyen vesz részt hazánkban és külföldön egyaránt. A versenyzők több dobogós és abszolút győztes díjat is elhoztak Debrecenbe. Az egyesületet 14 versenyzője múlt hónap közepén részt vett a szlovákiai világkupán, amelyen szintén szép eredményekkel zártak a cívisvárosiak. 

Kiderült, a Debreceni Egyetemen testnevelés tantárgyként is választható a walkingozás, ugyanis a fiatalabb korosztály számára is sok pozitív hatással bír. – Számomra ez egy misszió, folyamatosan új kihívásokat, lehetőségeket keresek, hogy minél szélesebb réteghez eljusson ez a nagyszerű sport, emellett vak gyerekeket is tanítok, akiknek kinyílik a világ a walking által, valamint hamarosan szeretnénk indítani babahordozós és kismamás edzéseket is – mondta.

A család és a nordic walking 

Hétfőtől vasárnapig tart a Magyarország legszebb erdejét, a debreceni Nagyerdőt bemutató programsorozat, a Nagyerdő Hete, melynek keretén belül szombaton megszervezik a Future of Debrecen Családi napot a Sziget-Kékben, ahol a Nordic Walking Debrecen Sportegyesület is képviselteti magát, 10 órától intenzív, 11-től rekreációs, 12-től nordic talking, majd délután egytől vegyes csoport indul, ahol 2-6 km távú walkingozás szerepel a programban. 

– Kvíz játékokkal, ajándékokkal várjuk az érdeklődőket. Minden meghívásnak örömmel teszünk eleget, szívesen mutatjuk be a sportág nyújtotta előnyöket. Ez egy olyan sportág, amelyet együtt űzhet a család, a gyerekektől a szülőkön át a nagyszülőkig, ráadásul a természet lágy ölén  – fogalmazott Kőrösi Judit, majd arra is felhívta a figyelmet, hogy előképzettség és edzői segítség nélkül senki se vágjon bele a nordic walkingozásba.

– Különböző állóképességű, vitalitású jelentkezők vannak, így egyénre szabott az edzés, a tempó és a táv. Az pedig, hogy kinek milyen anyagösszetételű és méretű botot ajánlunk, függ a mozgáskoordinációtól, és attól, milyen technikákat választ, mit szeretne elérni. Amennyiben rosszul rögzül a technika, akár negatív hatásai is lehetnek – hangsúlyozta.

Október 15-én, vasárnap 9 órától az érdeklődők alapoktatáson vehetnek részt a Nagyerdőn az egyesület szervezésében. Részleteket a klub Facebook-oldalán találhatnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában