Úszás

2023.10.26. 11:34

„A kényszer csak erőlködést szülne” – debreceni edzők szólaltak meg a Milák-ügyről

A 200 méteres pillangóúszás világcsúcstartójának kálváriájáról a debreceni szakemberek is van véleménye.

Boros Norbert

Kérdéses, mit tartogat Milák Kristóf jövője

Forrás: Nemzeti Sport-archív

Milák Kristóf, a tokiói olimpia 200 méteres pillangóúszásának aranyérmese, háromszoros világ-, és hatszoros Európa-bajnok klasszis az áprilisi országos bajnokság óta gyakorlatilag felhagyott a versenyzéssel, s bár szeptemberben papíron újra edzésbe állt, egyre többször hiányzott a foglalkozásokról, ami miatt már az edzője és a szövetségi kapitány is nyilvánosan bírálta – írta az Origo, majd idézték Wladár Sándort, a szövetség elnökét.

Éhezik a sikert

– Kristóf a hozzá közeledő támogatók, szerető sportirányítók, edzők közeledését sajnos bizalmatlanul kezeli. Ennek okát nem tudom, de valahogy ezen változtatni kell. Láttam sok-sok olimpiai bajnokot, példának hozhatom Gyurta Dánielt, aki az olimpia előtt nyolc hónappal mi munkát, alázatot, vért-verejtéket beletett a munkába. Most itt vagyunk egy olimpia előtt nyolc hónappal, amikor dolgozni kellene, és csak azt hallom, hogy keresi az utat, nem jár edzésre, azt sem tudjuk, hol van, ami mély szomorúsággal tölti el a szívemet.

A magyar nemzet és a sportrajongók éhezik azt a sikert, amit Tokióban már elért egyszer, és ő tartozik Magyarországnak, de legfőképp saját magának annyival, hogy elvégzi ezt a munkát.

Olyan talentummal rendelkezik, ami csak nagyon kevés sportolónak adatott meg, az úszók közül talán csak Egerszegi Krisztinának. Neki csak le kellene mennie elvégezni az edzéseket, és akkor biztosan feláll a dobogó tetejére Párizsban – fogalmazott az olimpiai bajnok sportvezető.

Nem tartozik

A Magyar Olimpiai Bizottság alelnökének is megválasztott Wladár szavai nagy megdöbbenést váltottak ki több sportemberben, például Hosszú Katinkában is. A háromszoros olimpiai bajnok úszónő a közösségi oldalán osztotta meg a véleményét a külvilággal. – Úgy gondolom, Kristóf nem tartozik Magyarországnak, a sportvezetés pedig hálás lehet az eddig elért eredményeiért! Felháborító és primitív a kijelentés, hogy olimpiai bajnok, világcsúcstartó, még tartozna az országnak... – írta a posztban Hosszú Katinka.

Segíteni kell neki

A Hajdú Online elismert debreceni edzőket kérdezett meg a témában. – Szeretném leszögezni, hogy egyik érintettet sem ismerem személyesen.

Szerintem az élsport nem egy elköteleződés Magyarország felé, sokkal inkább az adott sportág felé.

A világversenyeken természetesen megfelelő módon kell képviselni a hazánkat, teljesítményben és hozzáállásban egyaránt. Az élsport befejezése nem azt jelenti, hogy valaki elfordul a hazájától, ettől még nagyon hasznos tagja lehet az országnak. Az olyan sportolót, aki éppen nem találja a helyét a világban, azt segíteni kell abban, hogy újra visszatérhessen a sikeres útra. Minden versenyzőnek vannak holtpontjai, mert ez szinte elkerülhetetlen a hosszú évek alatt, viszont ilyenkor is mellette kell állni, nehogy teljesen elforduljon a sporttól – nyilatkozta Kovácsné Laurinyecz Julianna, a Flex HD aerobikedzője.

A világkupán világ- és Európa-bajnokságokon érmet szerző tanítványokat kinevelő tréner szerint egy-egy hosszabb leállás után is lehet visszaút a sikerhez. – Elsődleges feladatként meg kell keresni az okokat, amik miatt nem akar visszatérni valaki a sportágához. Ha ez a kérdés tisztázódott, újra topversenyző lehet bárki, csak nem biztos, hogy rögtön a visszatérését követően.

Ilyenkor meg kell hagyni a fejlődési utat, az esetleges kudarc esetén is mellé kell állni, támogatni addig, amíg ismét a saját tudásának megfelelő produktumra lesz képes

– mondta a sikeres szakember.

Köszönet jár

Deél István, a nagy elismerésnek örvendő ökölvívóedző sem osztja Wladár Sándor véleményét. – A sport egy önként vállalt tevékenység, csakis akkor muszáj csinálnia valakinek, ha szerződés kötelezi rá. Amennyiben valaki függőségben van a szövetségével, az már jogi kérdés. Úgy gondolom, egy sportvezető csakis köszönettel tartozik a sikereket elért sportolónak – vélekedett a szakember, akinek egyik tanítványa az a Kalucza Norbert, aki Európa-bajnoki bronzérmet szerzett, s szerepelhetett a pekingi olimpián.

Ha valaki úgy dönt, nem akarja folytatni a karrierjét, azt tiszteletben kell tartani. Tudomásul kell venni, mindenkiből annyit lehet kihozni, amennyit ő is akar. Ha valaki kényszerből áll munkába, annak mindig csak erőlködés a vége, s nem vezet eredményességhez

– mondta Deél István.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában