Supermoto

2023.10.07. 11:25

Adorjánék „betagozódtak” a supermotósok közé

A tervek szerint jövőre már három generációnyi Adorján Zoltán száguld majd az aszfaltcsíkokon.

Boros Norbert

Ifjabb Adorján Zoltán az open kategóriában mérettette meg magát

Forrás: AZ-archív

Új családi vállalkozásba fogtak Adorján Zoltánék idén: a salakmotorozás örökös magyar bajnoka és a fia is benevezett a supermoto bajnokságba, a Bajnok az amatőr, míg ifjabb Adorján Zoltán az open kategóriában mérettette meg magát. A négyfordulós, nyolcversenyes sorozat a közelmúltban ért véget, az első két viadalról a Hajdú Online részletesen beszámolt.

Majdnem dobogó

– A harmadik fordulón, aminek a Kakucs-Ring adott otthont nem tudtunk részt venni. A verseny napján indultunk volna a viadal helyszínére, ám a szállítójárművünk másként gondolta, s még Debrecent sem tudtuk elhagyni technikai probléma miatt. Rendkívül bosszantó volt a dolog, mert nagyon készültünk a kakucsi erőpróbára – kezdte a visszatekintést ifjabb Adorján Zoltán, majd a Black Star Speedway visontai pályáján megrendezett forduló került fókuszba, ahol mindkét futamban negyedikként intették le a kockás zászlóval egy 450-es Husqvarna nyergében. – Még soha nem végeztem ilyen előkelő helyen az open kategóriában! Már a verseny előtt éreztem, hogy jól sikerülhet a megmérettetés, ugyanis az időmérőn először sikerült kvalifikálnom az úgynevezett super pole-ba, ahova mindig a legjobb négy pilóta jut be, s egy újabb időmérőt mehet. A futamnak a negyedik pozícióból vághattam neki, s egy élvezetes meccset produkáltunk, hiszen előztem, s engem is megelőztek, de végül a negyedik helyen végeztem mindkétszer. 

Bár itt értem el a legjobb eredményt, nem ezt nevezném a legjobb versenyemnek, mert voltak olyan viadalok, melyeket jobban élveztem. Annak ellenére, hogy kihagytam egy teljes fordulót, összesítésben a 9. helyen végeztem. Ha azt nézem, hogy előttem két olyan versenyző végzett, akiket minden alkalommal magam mögé utasítottam, így elégedett lehetek a pozíciómmal.

A tavalyi időeredményeimhez képest jelentősen javultam, ami lényegében önmagáért beszél. Úgy érzem, ebben a szezonban nagyon erős volt az open kategória, s még így sem érzem túlvállalásnak azt, hogy a szezon elején szerettem volna dobogón állni valamelyik fordulóban. Tudomásul kell venni, a technikai sportoknál szerencse is kell ahhoz, hogy elérhesd a céljaid. Van egy kis hiányérzetem az egész éves teljesítményemet illetően, de ettől még nyugodtan alszom éjszakánként – mosolygott a nem létező bajusza alatt a 36 esztendős debreceni supermotós, aki elárulta, idén még szeretne részt venni pár edzésen, főként azért, hogy a legifjabb titán, a mindössze négy és fél éves kisfia, sorrendben a harmadik Adorján Zoltán is minél többet gyakorolhasson.

Adorján Zolkó, supermoto
Adorján Zolkó
Forrás: Napló-archív

Pozitív élmények

A salakmotorozás élő legendája, a 62 esztendős Bajnok számára nem úgy ért véget a szezon, ahogy azt eltervezte. – Kakucsra a kisbuszunk hibája miatt nem tudtunk elmenni, míg Visontán az időjárás húzta át a számításaimat. Az időmérőn esett az eső, s mivel nem volt esőgumim, így nem kockáztattam, kihagytam az edzést. Bíztam benne, hogy futott idő nélkül, az utolsó pozícióból elrajtolhatok a versenyen, ám a szabályok ezt nem tették lehetővé, így versenyzőből szurkoló lettem arra a viadalra – fogalmazott Adorján Zoltán, aki összesítettben 22 versenyzőből a 11. helyet szerezte meg. A Bajnok a kihagyott versenyek ellenére pozitív élményekkel gazdagodott az amatőr kupasorozat alatt, amin egy 350-es KTM-mel vett részt.

– A supermoto versenyekről megkaptam azt, amit szerettem volna. Legelőször motivációt ahhoz, hogy újra edzésbe álljak, és fizikálisan, valamint mentálisan felkészüljek egy versenyszezonra. Az alapozás annyira jól sikerült, hogy megszabadultam 14 kilogrammtól. 

Eredménykényszer nem volt rajtam, hiszen most debütáltam ebben a sportágban, mindössze annyit határoztam meg célként, hogy ne legyek utolsó. Örömmel tölt el, hogy a versenyeken bírtam a nyomást, végig tudtam koncentrálni, hiába jöttek mögöttem nálam gyorsabbnak vélt ellenfelek, magam mögött tudtam tartani őket.

Mindemellett a viadalokon megkaptam azt az adrenalinfröccsöt, ami már nagyon hiányzott az életemből. S talán mindennél fontosabb volt, hogy együtt versenyezhettem a fiammal, ami csodálatos dolog, felejthetetlen élményt jelentett – sorolta Adorján, aki azt is elmondta, hogy a supermotós közeg teljesen „beszippantotta”, mert remek hangulat, családias légkör uralkodik a versenytársak között, ráadásul új haverokat is szerzett.

Adorján Zoltán, supermoto
Úgy tűnik, hogy jövőre három kategóriában is lesz egy-egy Adorján Zoltán
Forrás: Boros Norbert

Már az unoka is

De vajon mit hoz a jövő? – Biztos, hogy lesz folytatás! Jelenleg úgy tűnik, hogy jövőre három kategóriában is lesz egy-egy Adorján Zoltán: a fiam az openben, én az amatőrben, míg az unkám a PW50-esek mezőnyében versenyez majd.

Zolkó imád motorozni, és érzi is a motort, ráadásul nagyon tanulékony. Szerintem nem lesz gond, hogy jövőre versenyző legyen, mindössze a koncentrációját kell 2 percről 12-re feltornáznunk – mondta nevetve a büszke nagypapa. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában