Vívás

2023.09.08. 17:37

Kard ki kard: vb-győztes vívóktól tanulhattak a Dóczy diákjai

A DEAC világbajnoka, Battai Sugár Katinka és válogatottbeli csapattársa, Márton Anna népszerűsítette a vívást Debrecenben.

Szabó Dóra

Battai Sugár Katinka edzőjével, Dávid Lászlóval egy rövid iskolázást mutatott be

Fotó: Molnár Péter

A Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumában indította el a Magyar Vívó Szövetség új kezdeményezését pénteken délután. Az érdeklődő diákokkal Battai Sugár Katinka, a DEAC kétszeres világbajnok kardozója, illetve a szintén vb-győztes Márton Anna ismertette meg szeretett sportágát. Az „Aranyos lányok, Aranyos fiúk” elnevezésű kampány részeként rendez roadshowt a Suli Vívó Programban résztvevő iskolákban a szövetség. A cél, hogy népszerűsítsék a vívást, illetve új tehetségeket toborozzanak.

Sok lelkes kíváncsiskodó tanuló foglalt helyet a Dóczy tornatermének karzatán, ahonnan nagyszerű rálátásuk nyílt a főszereplőkre. Az esemény kezdetén Battai Sugár és edzője, Dávid László egy rövid iskolázást mutattak be. Amíg Sugi szusszant egyet, addig Márton Anna mondta el az érdeklődőknek, hogy kilenc éves kora körül kezdett el vívni az általános iskolájában, és azért lett belőle kardozó, mert ott csak azt oktatták. Számára a vívás rögtön szerelemmé vált, tehetségesnek is bizonyult benne, jöttek a sikerek, amelyek tovább motiválták. Megjegyezte, ha az utánpótlás eredményeit nézi, a junior vb-címére a legbüszkébb. 

A rendezvényen megjelent Papp László, Debrecen polgármestere is, aki Czapp Katalinnal, a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának igazgatójával együtt egy-egy dedikált pólót vehetett át Sugitól és Annától, amiért támogatták a szövetség rendezvényét.

Élvezi, ha köztük lehet

Hamarosan ismét a képzeletbeli pástra szólították Debrecen büszkeségét, Sugi ezúttal élesben vívott, a szintén DEAC-os Sápi Vincével állt szemben, az ötös asszót Márton Anna vezette le. Az emeleten hangos szurkolás vette kezdetét, minden tust tapssal jutalmaztak a fiatalok. Sugár a sikerrel megvívott asszó után Kis Abigéllel is megmérkőzött.

A program végén a diákoknak lehetőségük nyílt autogramot kérni, és közös képeket készíteni a klasszisokkal.

– Hatalmas élmény számomra, hogy a gyerekek között népszerűsíthetem a vívást, és nagyon örülök, hogy Anna is eljött. 

Az olimpia előtt sokat készültünk a Dóczyban, így különösen jó érzés visszatérni, egy kicsit mi is visszaadhatunk, és kifejezhetjük a hálánkat. A fiatalok általában az elején mindig visszafogottabbak, de aztán feloldódnak, és özönlenek a kérdések.

Élvezem, hogy velük lehetek, közös fotókat készíthetünk, és látom, hogy egyfajta példakép vagyok számukra. Leírhatatlan érzés, hogy felnéznek rám, már kiskoromtól kezdve úgy neveltek, legyek méltó ideál a testvérem számára is – mondta el érdeklődésünkre Battai Sugár, aki úgy látja, a vívás egyre közkedveltebb, és boldog, hogy ezért ő is tehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában