Forma–1

2023.09.13. 15:41

Szingapúrban három kilót is fogyhatnak a pilóták

Carlos Sainz általában a forró-párás szaunában való szobakerékpározással melegít az éjszakai száguldásra.

Haon.hu

Tavaly Sergio Perez tudott győzni

Forrás: MW-archív

Szingapúr nyitja a hétvégén a 2023-as F1-es szezon levezető részét. Két év kényszerszünet után tavaly visszatért ez a helyszín, s vele az egyik legkedveltebb pálya a versenynaptárba. A Marina-öbölben rendezett verseny a szezon egyik legnehezebbje, amely extrém felkészülést követel meg a pilótáktól. Szingapúrban egy villanyfénynél rendezett nagyon különleges esti futam következik az európai nézők számára megszokott időpontban – írja közleményében az Amber PR.

Külön felkészülést igényel

Ez az ázsiai helyszín 2008-ban került be a versenynaptárba, s a két koronavírusos évtől eltekintve azóta rendeznek ott versenyeket. Sok új pálya kapott azóta bemutatkozási lehetőséget, de ez az éjszakai, utcai futam még most is a különlegesebbek közül való, amelyet ráadásul nagyon szeretnek a pilóták. 

Az utazó cirkusz résztvevői számára igencsak megterhelő időszak zajlik: az esti kezdés miatt a pilótáknak nappal kell aludniuk, hogy este fitten állhassanak rajthoz. Emellett extrém tréninggel készülnek az időjárás kihívásaira. Carlos Sainz például általában a forró-párás szaunában való szobakerékpározással melegít a hétvégére, de a súlyzós edzések sem maradhatnak el.

A Marina-öbölben kialakított utcai pályán nehezebb vezetni, mint egy épített pályán. Helyenként elég buckás és Monacóhoz hasonlítva egy kör sokkal hosszabb. A fizikális felkészültségnek nagy a szerepe, hiszen a forróság és a magas páratartalom sokat kivesz az emberből. A pilóták akár három kilót is fogyhatnak a verseny során. A legnagyobb félelmet a csapatok számára azonban az erre a térségre jellemző hirtelen jövő viharos eső okozza. S esőt bizony jósolnak a hétvégére is, ami ha megérkezik, alaposan megkeverheti a kártyákat.

Nagyon nehéz előzni Szingapúrban

Tavaly nagy meglepetésre nem Max Verstappen ért célba elsőként az éjszakában, ő csak a hetedik lett. Helyette csapattársa, Sergio Perez gurította célba elsőként a Red Bullt. Ezzel Perez lett az ötödik pilóta, akinek 2008 óta sikerült megnyernie a Szingapúri Nagydíjat. A dobogó második és harmadik fokára a két Ferrari-pilóta, Charles Leclerc és Carlos Sainz állhatott fel.

A szingapúri pálya átépítésen esett át az elmúlt évben. Az eddigi 23 kanyar helyett már csak 19 van rajta, s a verseny hossza egy körrel nőtt. Az óramutató járásával ellenkező irányba haladnak az indulók. Utcai pályához képest ez egy széles, buckás és kacskaringós aszfaltcsík, ahol bár lehetséges az előzés, de nagyon nehéz. Embert-gépet egyaránt próbára tevő ez a verseny. A 62 körös Szingapúri Nagydíj szeptember 17-én, vasárnap, helyi idő szerint 20 órakor veszi kezdetét (nálunk 14 órakor).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában