Bajnokok Ligája

2023.09.09. 19:36

Háromfogásos debreceni svédasztal, győzelemmel kezdte a BL-t a Loki! – fotókkal

A végén izgulni kellett, de teljesen megérdemelten nyertek a piros-fehérek.

Molnár Szilárd

Sikerrel kezdte a BL-t a DVSC Schaeffler

Forrás: Kiss Annamarie

Tizenkét évnyi várakozás után ismét a Bajnokok Ligája-mérkőzést játszott DVSC Schaeffler, az ellenfél a svéd rekordbajnok IK Sävehof együttese volt.

A bemutatásnál egy koreográfia rajzolódott ki az egyik oldallelátón, alatta a Múltadra büszkén, küzdj a jelenben! feliratú molinóval. Az ultrák és a vezetőség konfliktusa miatt a fanatikusok a Vasas elleni összecsapáshoz hasonlóan ezúttal távol maradtak, így a debreceni fülnek kissé szokatlan hangulatban indult a találkozó.

dvsc kézilabda haon
Forrás: Kiss Annamarie

Jó kezdés

A Loki a Catherine Gabriel – Vámos Míra, Kácsor Gréta, Füzi-Tóvizi Petra, Vámos Petra, Planéta Szimonetta, Töpfner Alexandra sorral nyitott, tehát egyetlen újonc – a horvát kapus, Gabrileja Bartulovic, a svéd jobbátlövő, Elinore Johansson, a jobbszélső Grosch Vivien, valamint a holland beállós, Tamara Haggerty – sem kapott kezdőként lehetőséget Szilágyi Zoltántól.

Kácsor átlövése nyitotta a gólok sorát, azonnal válaszoltak a skandinávok, majd Vámos Míra talált be a bal szélről. Aztán egy szépen kivédekezett vendégtámadást követően Planéta is feliratkozott a táblára. Töpfner sikeres büntetőjével 4–2 volt az eredmény a 4. percben. A svédek átmenetileg át is álltak támadásban a 7 emberre, de aztán két gyorsan bekapott találat után visszaváltottak a megszokott felállásra.

Friss erők

Védekezésben eléggé szellősnek tűnt a Sävehof, ennek ellenére tartották a lépést a mieinkkel. A 129-szeres svéd válogatott Johanna Bundsen két óriásit fogott ziccerben, ez is kellett, hogy szoros legyen az állás. A 14. percben időt kértek a vendégek, a hazaiaknál pedig érkeztek pályára a friss erők – Haggerty, Hámori Konszuéla, Jovovics Jovana, hogy életeben tartsák a Lokomotív lendületét.

A közönség először a játékrész felénél akadt ki a szlovén bírópáros, Ozren Backovic és Mirko Palackovic tevékenységére, amikor egy teljesen nyilvánvaló vonalra lépést néztek el, majd rá rögtön könnyű síppal fújtak be egy faultot magyar kapu előtt. Aztán meg a 23. percben, de nem is baj, mert kezdett igazi meccshangulat kerekedni. Csernyánszki Liliána góljával 14–10 volt ide, Gabriel a legjobb pillanatban fogott ziccert, Szilágyi Zoltán pedig idő kért, hogy megnyugtassa a tanítványait. Töpfner lökött egyet a Vasutas szerelvényén, majd Jovovics pókhálózta ki a jobb felsőt, máris 16–11-et mutatott az eredményjelző. Érkezett egy újabb Gabriel-bravúr, Planéta pedig az felhők közül lőtte ki a hosszú alsót.

Izgalmas véghajrá

A Loki francia válogatott kapusa ott folytatta, ahol abbahagyta, egyből ziccert fogott, megadva a folytatásnak az alaphangot. Állandósult, 6-7 gólon billegett a különbség. A sérüléséből visszatért Mariana Costa volt eredményes szélről, amit ő és a közönség is eksztázisban ünnepelt. Kácsor egy labdaszerzést követően ívelt az üres kapuba a 41. percben (24–17), de ez sem törte meg a vendégeket. Ezt követően több ziccert is rontottak a mieink, így nem nyílt tovább az olló. Ahogy telt az idő, úgy jött egyre inkább lázba a közönség. A lefújáshoz közeledve lehetett érezni, hogy ez a DVSC estéje lesz, de talán a lányok is idő előtt elhitték, mert nyolcról hirtelen ötre csökkent a különbség, a szakmai stáb riadót is fújt egy időkérés formájában. Az utolsó öt percre 30–25-nél fordultak a csapatok. A svédek kijöttek nyitott védekezésre, de Füzi-Tóvizi egy ütést is benyelve küzdötte el magát a kapuig, és lőtt a hálóba, pontot téve a lényegi dolgokra.

A vége szoros lett, de 32–29-re megérdemelten nyert a Loki, és két ponttal kezdte a Bajnokok Ligája kalandot.

A tények
Női kézilabda Bajnokok Ligája, A csoport, 1. forduló
DVSC SCHAEFFLER–IK SÄVEHOF (svéd) 32–29 (18–13)
Debrecen, 1500 néző. V: Backovic, Palavckovic (szlovénok)
DVSC: Gabriel – Töpfner 3 (1), Planéta 4, Vámos P. 6, Füzi-Tóvizi, Kácsor 5 (1), Vámos M. 2. Csere: Bartulovic (kapus), Jovovics 3, Hámori K. 2, Haggerty 2, Csernyánszki 3, M. Costa 1, E. Johansson 1. Vezetőedző: Szilágyi Zoltán
Sävehof: Bundsen – Sembe 1, Koppang 5, Blomst 5, Granat, Heikka, Mellegard 5 (2). Csere: Lindner (Kapus), Stankiewicz 3, L. Jensen 1, Kylberg, Mihailovic Huselius 5, Wiksfors 4. 
Vezetőedző: Jesper Östlund
Az eredmény alakulása: 9. perc: 8–4. 15. p.: 10–8. 17. p.: 10–10. 26. p.: 17–11. 41. p.: 24–19. 51 p.: 30–22. 58. p.: 30–26.
Kiállítások: 8, illetve 10 perc-
Hétméteresek: 2/2, illetve 3/2-
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában