3X3-as kosárlabda

2023.08.31. 20:52

Drámai meccseken van túl a magyar válogatott – fotókkal

Az első meccsen az utolsó pillanatokban veszítettek, de a másodikon ugyanígy nyertek az U18-as fiúk.

Bakos Attila

Mészáros Ágostonék mind a két mérkőzésen nagyon küzdöttek | Forrás: Czinege Melinda

A szerdai rossz idő miatti halasztásokat követően csütörtökön maratoni programmal folytatódott debreceni kosaras ünnep, a 3x3-as U18-as kosárlabda-világbajnokság. A magyar lányok délelőtt Franciaországtól és Németországtól is vereséget szenvedtek az első csoportmeccseiken, este pedig már a fiúkért szurkolhattunk. Ők is a francia válogatott ellen kezdték meg a tornát a DEAC Kosárlabda Akadémia játékosával, Varga Ferenccel a soraikban.

A 18 óra 45 perckor rajtoló mérkőzés egészen pazar hangulatban kezdődött, hiszen alig lehetett üres székeket látni a Kossuth téri aréna lelátóin. A mieink ennek megfelelően szenzációsan kezdték az összecsapást, kicsit talán meg is lepve ezzel az ellenfelet. A franciákat a torna előtt a 11., míg a nemzeti alakulatunkat a 19. helyre rangsorolták a 20 csapatos mezőnyben, így joggal gondolhatta magát esélyesebbnek a vendég gárda.

Forrás: Czinege Melinda

Balszerencse a végén

A magyar srácok kiválóan védekeztek, de amikor az ellenfél eljutott a palánkig, akkor is többször hibázott, mintha lebénította volna őket az atmoszfére, ami a Nagytemplom előtt uralkodott. A mieink néha kicsit talán túl nagy hévvel védekeztek, így már egészen hamar kigyűjtötték a 7 hibát, amely után két büntetőt is dobhattak a franciák. Ennek is köszönhetően felzárkóztak, így rendkívüli izgalmak vártak a szurkolókra az utolsó pár percben. A mieink közül Mészáros Ágoston remek formát fogott ki, de a vendégektől Edin Boisur is szórta a pontokat. 

Egy perc volt csak hátra, amikor mindössze egyetlen pont volt a magyar válogatott előnye, nüanszokon múlott csak, hogy melyik gárda örülhetett a végén. Már a kezükben érezhették a debreceni szurkolók a győzelmet, azonban jött a dráma, a franciák alig 20 másodperccel a dudaszó előtt, 20–19-es magyar vezetésnél bedobták a mindent eldöntő 2 pontost, amivel 21–20-ra megnyerték a kiváló meccset.

Elképesztő izgalmak

Nem sokat kellett várni a következő összecsapására a srácoknak, hiszen 20 óra 10 perckor már ismét pályán voltak a mieink. Az ellenfél ezúttal az a Japán válogatott volt, amelyik ugyan négy játékost nevezett, de csak hárommal játszotta a mérkőzését. Így tehát az ázsiai gárda nem tudott cserélni, ami nagy hátrányt jelentett számukra. Kiegyenlített küzdelmet hozott ennek ellenére az első néhány perc, amit két és fél perc után a 6–6-os állás is jól tükrözött. A játékidő feléhez közeledve azonban egyre inkább el tudtak lépni a mieink, 5 perccel a vége előtt már három pont volt az előny. 

A japán válogatott tagjai igyekeztek energikusan és gyorsan játszani, de az idő múlásával érződött rajtuk a csere hiánya. Ettől függetlenül kifejezetten kellemetlen ellenfelei voltak a magyar fiúknak. Kevesebb mint két minutum volt hátra, amikor két büntetővel tudott faragni a hátrányból az ázsiai alakulat. Varga Ferenc és Géringer Gergő pontjai rendkívül hozták a hazai győzelmet, amit végül az utóbbi újabb kosara biztosított be, amivel 21–19-re nyerte meg az elképesztően izgalmas találkozót a nemzeti együttes.

Az 3X3-as U18-as kosárlabda-világbajnokság pénteken is folytatódik, akkor ismét a lányoknak szurkolhatunk. Nem lesz könnyű dolguk, hiszen 18 óra 45 perctől Brazília, 20 óra 10 perctől pedig az Amerikai Egyesült Államok lesz az ellenfél. A fiúk szombaton este folytatják szereplésüket a csoportban. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában