Nagyerdei Stadion

2023.07.10. 17:14

74 éve volt Debrecenben az első hivatalos vidéki válogatott meccs

Az 1949-es magyar válogatott Debrecenben | Forrás: Puskás Intézet

1949. július 10-én Magyarország a debreceni Nagyerdei Stadionban Lengyelországot fogadta hivatalos válogatott barátságos mérkőzésen – négy nappal korábban, azaz július 6-án ugyanitt a Debreceni Lokomotívot verték 4–1-re Puskás Ferencék edzőmeccsen. A lengyelek elleni találkozó több futballtörténeti érdekességet tartogatott – írja a puskasintezet.hu.

A magyar labdarúgó-válogatott történetében először fordult elő, hogy nem a fővárosban, hanem vidéken játszotta hivatalos hazai meccsét. Természetesen nem számítva a nem hivatalos vidéki mérkőzését és az Újpesten – a települést hivatalosan csak 1950-ben csatolták Budapesthez – rendezett találkozókat. A debreceni összecsapás előtt a Megyeri úti stadionban négy válogatott meccset tartották.

1949. július 10-én Sebes Gusztáv együttese kiütéses, 8–2-es győzelmet aratott Lengyelország felett. A magyar csapatból Deák Ferenc mesternégyest szerzett, Puskás Ferenc duplázott, valamint Egresi Béla és Keszthelyi Mihály is bevette az ellenfél kapuját. Az eddigi 34 magyar–lengyel mérkőzés történetében hazánk ezen a találkozón szerezte a legtöbb gólt és érte el a legnagyobb arányú sikerét – holtversenyben az 1951. május 27-i 6–0-s magyar sikerrel. A 74 év évvel ezelőtti találkozó érdekessége még, hogy ekkor kapott először lehetőséget a válogatottban Lantos Mihály, későbbi olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes védő, aki összesen 53-szor szerepelt az nemzeti együttesben.

HAON

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában