U19-es Kosárlabda

2023.06.30. 19:06

Vereség Kína ellen a világbajnokságon

Hiába küzdöttek derekasan a magyar srácok, 76–66 arányban kikaptak az ázsiai együttestől.

Nagyot küzdöttek Csuti Kornélék (középen), de alulmaradtak Kína ellen | Forrás : Czinege Melinda

A debreceni U19-es fiú kosárlabda-világbajnokságon Kína ellen folytatta a magyar válogatott pénteken délután, miután a japánok ellen nem sikerült bejutnia a legjobb nyolcas mezőnybe – az ellenfél USA ellen szenvedett vereség az előző körben. A magyar srácok így a 9-16. helyezés valamelyikéért folytatták tovább a küzdelmet immár az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban. 

A nemzeti csapatból hiányzott ezúttal a DEAC Kosárlabda Akadémia játékosa, Hegedűs Brúnó, aki betegséggel küszködött, másik két cívisvárosi, Ságodi Róbert és Várszagi Ádám azonban ott volt a keretben.

A fehér mezben játszó vendégek szerezték meg a vezetést egy két pontossal – a mieink ezúttal piros szerelésben voltak a pályán. Kína már 7–0-ra vezetett, amikor Váradi Kornél többet is cserélt, nem sokkal később Cseh Botond meg is szerezte az első hazai pontokat. Nagy küzdelem folyt a pályán, amiből a vendégek jobban jöttek ki, mert hatékonyabban használták ki a támadásban adódó lehetőségeiket. Az első negyed végén így 17–9-re vezettek a kínaiak.

A rövid szünetet követően sikerült változtatnia a mieinknek, ennek eredményeképpen két és fél perc alatt kiegyenlítettek, eközben az ellenfél egyetlen pontot sem szerzett. A játékrész közepén, a találkozón először át is vették a vezetést a srácok Meszlényi két pontosával. A magyar fiúk ebben a periódusban remekül védekeztek, a második negyedben 5 perc alatt mindössze négy pontot szerzett az ázsiai alakulat. Aztán viszont gyorsan dobtak ötöt, ezzel visszafordítva az állást a javukra. Időt is kért gyorsan Váradi Kornél, hogy megtörje egy kicsit az ellenfél lendületét és ellássa némi tanáccsal fiait. Jót tett a fiúknak a kis pauza, hiszen a félidőre 33–31-es magyar vezetésnél vonultak le a felek. 

A szünetet követően is az addig látott nagy lendülettel folytatódott az összecsapás, ismét a vendégek kapták el jobban a fonalat, a harmadik negyed első 5-6 percében több próbálkozása is kimaradt a mieinknek. Ennek eredményeképpen 10 pontos előnyt gyűjtött össze a kínai válogatott. Az utolsó játékrésznek végül 55–48-as vendég vezetéssel vágtak neki a csapatok. Végig kiélezett küzdelmet láthatott a szép számmal kilátogató közönség az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban, a hazaiak részéről Csuti Kornél volt a legponterősebb a találkozó során. A kínai csapatból a 216 cm-es Hansen Yanggal gyűlt mag a baja sokszor a magyar fiúknak, ő volt az egyedüli a mezőnyből, aki 20 pont fölé jutott. 

A magyar fiúk derekasan küzdöttek a kínaiak ellen, azonban az ázsiai gárda 76–66 arányban győzni tudott, így a mieink a 13-16. helyezésekért folytathatják tovább a küzdelmet. A srácok legközelebb szombaton délután 17 órától lépnek majd pályára, ismét az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban. 

Bakos Attila

A tények

U19-es fiú kosárlabda-világbajnokság, 9-16. helyért
Kína–Magyarország 76–66 (17–9, 14–24, 24–15, 21–18)
Debrecen, Oláh Gábor utcai sportcsarnok.
Kína: H. Wang 9, Dan, Zhang 3/3, Ma 3, Qu 1, Sun 2, Xie 4, Yang 23, J. Wang, Li 6/3, Zhao 16/9, Wan 9/6. Edző: Deng Han.
Magyarország: Csendes 13/3, Meszlényi 7, Csátaljay 4, Hajdu 16/12, Várszegi, Schmera, Pleesz, Tóth P. 1, Cseh 4, Ságodi 4, Csuti 17/9. Edző: Váradi Kornél.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában