Diákolimpia

2023.06.19. 20:45

A kis iskolák legjobb sportolói vetélkednek Debrecenben – fotókkal

A fiatalok atlétikában, kézilabdában és labdarúgásban mérik össze tudásukat.

Forrás: Kiss Annamarie

A Kis iskolák sportversenye diákolimpia országos döntőjét rendezik hétfőtől csütörtökig Debrecenben. Az eseményen az I-IV. korcsoportba tartozó, a 200 főt meg nem haladó tanulólétszám alatti iskolák, valamint a kedvezményezett településen lévő iskolák diákjai mérik össze tudásukat atlétikában, lány kézilabdában és fiú labdarúgásban, hogy a küzdelem végén a legjobbak megszerezzék a „Magyarország diákolimpiai bajnoka” címet. Atlétikában 18 lány és 19 fiú csapat, kézilabdában 12, labdarúgásban pedig 19 együttes indult. A versenyek helyszíne a Gyulai István Atlétikai Stadion, a DSZC Beregszászi Pál Technikum sportcsarnoka, valamint a DSZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnázium tornaterme.

A diákolimpia a legmagasabb színvonalú iskolai sportversenysorozat, amely 12 alapsportágban és további 40 sportágban licensz-együttműködések alapján zajlik. Fővédnöke Novák Katalin, a versenysorozatot az MDSZ az emberi erőforrások miniszterével közösen hirdeti meg. Az érmesek 10 felvételi többletponthoz jutnak a felsőoktatási felvételik során, amely 8 éven belül érvényesíthető. Egy tanév során összesen 150 ezer diák vesz részt a programokon, közülük 15 ezren jutnak el a döntőkig.

A rendezvény házigazdái, a Magyar Diáksport Szövetség és a Hajdú-Bihar Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület hétfőn este tartották a diákolimpia-döntő hivatalos megnyitóját a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájában.

Az eseményen Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke a fiatalok számára hangsúlyozta, minden sport-, vagy iskolai tevékenység mögött fontos, hogy legyen egy olyan lelkes ember, aki segít sikerre vinni a dolgot.

Balogh Gábor Diákolimpia Debrecen Haon
Balogh Gábor
Forrás: Kiss Annamarie

– Nálam ez a testnevelő tanárom volt, ti is hálásak lehettek a felkészítőiteknek, akik időt és energiát nem sajnálva foglalkoznak veletek. Az első diákolimpiát 37 évvel ezelőtt rendezték, de idővel az esélyegyenlőség miatt kitalálták, hogy a kis iskoláknak legen külön lehetősége megmérettetni magukat. Ezek a megmérettetések mindig nagyon jó hangulatú és lelkes versengést hoznak. Köszönöm szépen szervezőknek a kitartó munkájukat, nektek, versenyzőknek pedig azt kívánom, érezzétek jól magatokat, és legyetek büszkék magatokra. Aki itt van, már mind nyertes, ugyanis bekerülni egy országos döntőbe mindig óriási dolog – mondta el Balogh Gábor.

Az ünnepélyes megnyitót a diákolimpiai eskütétel zárta.

MSZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában