Salakmotor

2023.05.01. 17:31

Szymon Wozniak nyerte a csillagok háborúját – fotókkal

Kiváló futamokat láthatott a szépszámú debreceni közönség.

Kovács Roland, a debreceniek vaspapucsosa 4 pontot motorozott össze

Forrás: Czinege Melinda

A lengyel Szymon Wozniak nyerte a salakmotoros egyéni Európa-bajnokság debreceni kvalifikációját Andzejs Lebedevs és Jacob Thorssell előtt. Ragyogó idő fogadta a Perényi Pál Salakmotor Stadionba kilátogató 3500 nézőt – ez is mutatta, hogy nagy igény van a jó salakmotorra Debrecenben –, amely már önmagában is remek alapot adott a nagyszerű versenyhez. Ám ez volt a kisebb, hsizen a rajlistára nézve igazi sztárparádét láthatott a cívisvárosi publikum. Itt volt a mezőnyben két lengyel nagyágyú:, a kétszeres egyéni világbajnoki ezüstérmes Jaroslaw Hampel és az extraliga-menő Wozniak. De Debrecent választotta az ötszörös Grand Prix győztes, dán Niels Kristian Iversen; a franciák menője, David Bellego; a kétszeres svéd egyéni bajnok, Thorssell; a finnek titánja, Timi Salonen; továbbá a korábbi egyéni Európa-bajnok lett Lebedevs és honfitársa, Olegs Mihailov; illetve a csehek két kiválósága:Vaclav Milik, illetve Eduard Krčmář.

Múlt héten ünnepelte 60. születésnapját Tihanyi Sándor, akit Baráth Norbert, a SpeedWolf Debrecen ügyvezetője köszöntött. Az első futamban ott volt rögtön a rajtnál az egyik hazai versenyző, Magosi Norbert, a SpeedWolf salakosa a harmadik helyért kapaszkodott, de végül pont nélkül maradt. A másik debreceni, Kovács Roland egyből Iversennel és Thorsellel került össze a negyedik futamban. A hajdúsági rider jó rajtot fogott, és Manevet szépen végig maga mögött tartva egy ponttal gazdagodott – a két északi menőt nem lehetett megfogni.

Wozniak és Forsell kettőböl kettő győezelmnél tartott a második kör után, a mieinknél Kovács 1, míg Magosi 0 egységgel állt, utóbbinak megállt a motorja a második futama után, így esélye sem volt a pontszerzésre. A 9. futamban Milik bukott – korábban mentett már egy nagyot –, de szerencsére nem lett komoly baja. Ettől függetelenül számára véget ért a verseny, így a két tartalék, Bárány Márk és Füzesi Richárd is szerephez jutott. A 11-ik hozta a hibátlanok csatáját: az első rajtot visszalőtték, az újraindított 4 kört végül némi meglepetésre Lebedevs teljesítette a leggyorsabban, Wozniak lett a második, Forsell nagy csatában végül megkaparintota az 1 pontot érő harmadik helyet. Magyar szempontból a 12-ik nem volt tucatfutam, hiszen itt csapott össze a két debreceni főversenyző. A házicsatát Kovács nyerte, jutalma 2 pont lett, de a Magó becenevű motoros is feliratkozott a pontszerzők közé. Az ukrán Marko Levishyn utolérhetetlen volt, utcahosszal győzött.

Három kört követően 8-8 ponttal állt Wozniak, Hampel és Iversen az élen. A 14. futam Kovács Roland-Bárány Márk csatárt ígért, nos, nem lett az: egy kis rajt utáni bizonytalanságot követően a SpeedWolf salakosa faképnél hagyta honfitársát, és hozta a haramdik helyet. A következő 4 kör sztárparádét hozott: Wozniak, Hampel, Iversen és Levishyn akasztotta össze a képzeletbeli bajuszt. A csillagok háborújában a négy kiválóság végig ”gyilkolta” egymást, végül Wozniak nyert Levishyn, Iversen és Hampel előtt. Magosi megduplázta pontjai számát az alapverseny utolsó etapjára fordulva. Levyshin számára rosszul alakult a 17. futam, hiszen eldobta motort, így nem növelte egységei számát. A közönség megtapsolta az ukránt, miközben szomorúan battyogott a depó felé.

Az Eb-selejtezőt Simon Wozniak nyerte. A dobogóért – egyben a másik két továbbjutó helyért – különfutam döntött Lebedevs, Thorsell és Iversen között – végül előbbi kettő örülhetett, mert ők is kvalifikálták magukat a nagyhalászi SEC Challenge-be.

A bivalyerős mezőnyben Kovács Roland 4, Magosi Norbert 3 ponttal zárta a versenyt.

 MSZ
 

Eredmény: 
1. Szymon Wozniak (lengyel) 13 pont
2. Andzejs Lebedevs (lett) 12
3. Jacob Thorssell (svéd) 12
4. Niels Kristian Iversen (dán) 12
5. Jaroslaw Hampel (lengyel) 11
6. David Bellego (finn) 10
7. Marko Levishyn (ukrán) 9
8. Oleg Mihailovs (lett) 9
9. Eduard Krčmář – (cseh) 8
10. Timi Salonen (finn) 5
11. Jakub Valkovič (lengyel) 5
12. Kovács Roland 4
13. Milan Manev (bolgár) 4
14. Václav Milík – (cseh) 3
15. Magosi Norbert 3
16. Andrea Battaglia (olasz) 0

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában