Kézilabda

2023.03.04. 15:48

Debreceni gyerekek vették birtokba a Hódost

Mintegy hat általános iskola növendékei számára rendezték meg a mini kézilabda-fesztivált.

Forrás: Czinege Melinda

Lehelyezett zsámolyok, kibójázott zónák és sok-sok előre megépített ügyességi pálya várta az általános iskolásokat a Hódos Imre Rendezvénycsarnokban szombaton, ahol immár második alkalommal rendezték meg a mini kézilabda fesztivált. 

Az esemény egyik fő célja, hogy a fiatalok körében is népszerűsítsék a sportágat – amire egyébiránt Debrecenben mindig is igény volt –, s mindenki megtalálja maga számára a megfelelő mozgást. 

Az rendezvény elején Csapó Erika, Köstner Vilmos, Weisz György és Petrus Mirtill köszöntötte a megjelenteket. A gyerekeken látszódott, hogy alig várják a kezdést, s lázasan igyekeztek kitalálni, mit is kell majd csinálni a győzelemért, ám a megnyitó végén Csapó Erika elárulta: „Itt minden csapat győz!”. A gyerkőcök lelkesedését a „tét nélküli” sorverseny sem szegte, teljes erőbedobással vetették bele magukat a küzdelmekbe. 

Bölcs szavak 

Az ilyen és ehhez hasonló rendezvények egyik célja, hogy a gyerekekkel még fiatal korban megszerettessék a sportot, s a mozgást, ami elengedhetetlen az egészséges életmódhoz. A helyszínen Köstner Vilmos, a DVSC mesteredzője a HAON-nak elmondta, öröm számára ennyi gyereket látni, s jó visszaigazolás, hogy az első mini kézilabda fesztivál óta már vannak olyan tehetségek, akik versenyszerűen elkezdték a sportágat. – Ez a második ilyen alkalom, amikor megrendezzük az eseményt, melynek egyik célja, hogy kezdetleges módon megismerkedjenek a gyerkőcök a kézilabdával. 

Forrás: Czinege Melinda

Jelenleg ők még ott tartanak, hogy technikai képzettségről nem lehet beszélni, ezért elsőként az alapokkal kezdjük. A sorversenyek célja nem az első hely megszerzése, hiszen elsősorban a tudásuk gyarapítása érdekében rendeztük a mai alkalmat.

Remek kezdeményezésnek tartom, sőt a résztvevők ajándékokat is kapnak, amely szintén vonzó lehet számukra, s örök emlék marad. Fontos megemlíteni, hogy nyáron lesz egy harmadik etap is, amikor már a fiatalok kézilabda tudásukat is megmutathatják – mondta a szakember, majd kiemelte, hogy a DSI Debrecen és a DVSC Kézilabda Akadémia közösen hozta létre a kezdeményezést, ami szintén megfoghatja a sportolni vágyókat. – Vannak szerencsére olyanok, akiknek már sikerült olyannyira megszeretniük a kézilabdát, hogy komoly szinten sportolnak, de ennek a számát pontosan nem tudom. 

A harmadik kör végén lesznek adatok, amikor következik a verseny, hogy hány olyan ifjú lesz, akik aktívan kéziznek.

A Sportcentrum edzői járnak az iskolákba foglalkozásokat tartani, amely a felvételi során nagy segítség lehet – nyilatkozta a hajdúsági tréner. 

Pedagógus szemmel 

Az általános iskolákban régóta nagy hangsúlyt fektetnek a testnevelő órák megfelelő minőségű oktatására, melybe immár beletartozik a kézilabda alapjainak megismerése és elsajátítása is. A rendezvényen a Hunyadi János, Kinizsi Pál, Kisfazekas, Dózsa György, Bólyai János és a Csapókerti általános iskolák vettek részt. Bodó Balázs, a Hunyadi János Általános Iskolájának testnevelő tanára szerint a legfontosabb, hogy minden gyermek megtalálja a számára legmegfelelőbb sportot. – 

Nagyon örülök, hogy vannak Magyarországon ilyen kezdeményezések. Tavaly elindult a Kézilabda az iskolában program, ennek keretein belül a fiatalok részt vehettek edzéseken, így az intézmények és az akadémia folyamatosan kapcsolatban álltak egymással.

Ennek apropóján jött az ötlet, miszerint ilyen eseményeken vehetünk részt. Mondanom sem kell, hogy mennyire pozitívan fogadták a tanítványaim a lehetőséget, sokan hallottak már a Hódos Imre Rendezvénycsarnok hangulatáról, továbbá szeretnek mozogni mindannyian. Annyira izgatottak voltak, hogy hetekkel ezelőtt már várták, hogy mikor jövünk újra. Tanórákon leginkább labdás ügyességi feladatokat és koordinációs képességet fejlesztésre irányuló feladatokat igyekszünk beépíteni a tanrendbe egészen elsős kortól. 

Forrás: Czinege Melinda

Az egyik célunk, hogy minél hamarabb ismerkedjenek meg a labdával. Számomra az a legfontosabb, hogy minden gyerkőc találja meg azt a mozgásformát, amit szívesen, akár élete végéig tud csinálni. 

Amennyiben ez a futball, akkor a futball, ha kézilabda, akkor a kézilabda – mondta a pedagógus, majd hangsúlyozta: jelenlegi diákjai közül is lát olyat, akinek minden adottsága megvan ahhoz, hogy sikeres sportoló legyen. 

Orosz Krisztofer 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában