Férfi kézilabda-világbajnokság

2023.02.01. 15:00

Bíró Ádámék útja az olimpiáig vezethet

Az IHF játékvezetői bizottságának az elnöke meg volt elégedve a magyar bírók vb-n nyújtott teljesítményével.

Bíró Ádám (balra) és Kiss Olivér összeszokott párost alkotnak

Forrás: Délmagyarország-archív

A 2023-as férfi kézilabda-világbajnokság vasárnap ért véget a dánok újbóli győzelmével, a mieink a nyolcadik helyet szerezték meg ezzel bejutva az olimpiai selejtezőbe. A kézilabdásainkon kívül voltak még magyar résztvevői az eseménynek, akik több mérkőzésen is főszerepet kaptak. A zsűriasztalnál kapott helyett Soós Balázs, aki a döntőn is közreműködött. Szintén ott volt a Bíró Ádám és Kiss Olivér alkotta játékvezető-páros 2007 óta az első magyar duóként, akik férfi vb-n fújhatták a sípot.

Bíró Ádám –, aki egyben a DEAC kéziseinek irányítója is –, a HAON-nak elárulta, készültek rá, hogy ott lehet a nevük a játékvezetői listán a novemberi kihirdetés alkalmával. – Már két éve is csak egy PCR-teszt miatt hiúsult meg a részvételünk, de tavaly az Európa-bajnokságon már szerepelhettünk.

Aztán az IHF játékvezetésért felelős elnöke közvetlenül az Eb után meghívott minket az ázsiai kontinensbajnokságra, ahol a döntőt mi kaptuk. Így benne volt a levegőben, hogy végre megint lehetnek magyar bírók a világbajnokságon

– mondta az előzmények kapcsán.

Bíró Ádámék a torna előtt részt vettek az IHF online elméleti felkészítésén, mivel mind a ketten aktív játékosok, ezért külön fizikaira nem volt szükség.

A Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) is odafigyelt a két szakemberre, olyan férfi mérkőzéséket kaptak, amelyek a vb-re való felkészülésüket szolgálták.

Ezeken kívül pedig az EHF is delegálta őket két Dánia–Szaúd-Arábia edzőmeccsre az esemény előtt.

Bíró Ádám | Forrás: NS-archív

A debreceni kézilabdás elmondta, hogy igyekeznek minél inkább megismerni a csapatokat, amelyeknek fújnak majd, de ezt nem mindig sikerül megvalósítani. – Krakkóban volt a főhadiszállásunk, ahol két csoportnak a küzdelmei zajlottak, ezért mi azzal számoltunk, hogy az ottani találkozókat vezetjük majd. Azonban kiderült, hogy Katowicében is számítanak ránk az Algéria–Németország meccsen, így azonban az algériai válogatottra nem nagyon tudtunk készülni – mondta.

Pont az említett meccsen zajlott le egy érdekes jelenet, amikor az algériai Sami Douchet lőtt kapura, és elsőre úgy tűnt, hogy a németek kapusának, Andreas Wolffnak az arcát találta el a labda. Ezért a szabályok szerint két perces büntetés járna, azonban a hálóőr jelezte Bíró Ádáméknak, hogy a válláról pattant fel a játékszer, úgyhogy nem szükséges kiállítaniuk ellenfelét. 

Ez egy nemes gesztus volt Andreas Wolff részéről, amit én és Sami Douchet is megköszöntünk neki.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezen a találkozón nagy volt a két csapat közötti különbség. A magyar–brazilon is volt egy hasonló jelenet, akkor a brazil kapussal történt ez meg. Ő egy szoros meccsen inkább rutinosan odakapott az arcához, a játékvezető pedig ki is állította tőlünk a támadót. Mindenesetre ez a szituáció megmutatta a német kapus sportemberi nagyságát – fogalmazott.

A középdöntős csoportmeccsek után derült ki, hogy a magyar páros számára véget ért a vb. Az IHF játékvezetői bizottságának az elnöke telefonon értékelte a ténykedésüket és elmondta, hogy meg volt velük elégedve. –

Az elnök szerint kevéssel maradtunk le arról, hogy a kieséses szakaszban is részt vegyünk, ehhez hozzájárult az is, hogy a magyar fiúk továbbjutottak a legjobb nyolcba. Azonban úgy gondolom, hogy inkább ők legyenek ott, mint mi

– jegyezte meg Bíró Ádám. Hozzátette, ő is úgy érzi, sikerült jól lehozniuk a meccseket, szerencsére semmilyen kirívó hibát nem vétettek.

A játékvezető boldog lenne, ha ők is ott lehetnek a 2024-es olimpián, bár egyelőre erre kevés lehetőséget lát. – Az MKSZ kap majd egy értékelést a vb-n nyújtott teljesítményünkről, azután majd többet tudunk ezzel kapcsolatban. Jövő nyárig még előttünk áll a mostani tavaszi és az egész következő szezon, amire az EHF-től kaphatunk Európa-liga és Bajnokok Ligája meccseket. Először szeretnénk olyan produkciót nyújtani, hogy egy év múlva újra mehessünk az Európa-bajnokságra. Ott pedig megint

bizonyítanunk kell, hogy alkalmasak vagyunk akár az olimpiára is. A vb előtt azt mondtam volna, hogy erre nincs esélyünk, most már inkább azt, hogy minimális

– tette hozzá.

Bíró Ádám végül a magyar válogatott teljesítménye kapcsán megjegyezte, boldog, hogy a fiúk megcsípték a nyolcadik helyet.

Bakos Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában