Teke

2022.11.04. 20:12

Európai szinten is kiemelkedőnek számít a debreceni tekepálya felszereltsége

A debreceni tekesport bemutatásnak alkalmából tartottak sajtótájékoztatót a debreceni Rigó Dezső Tekecsarnokban.

Forrás: Molnár Péter

Budai Árpád szervező, a megyei szövetség elnöke a pénteki eseményen elmondta, a tekesport az egyik legrégebbi sport a világon, hiszen már az ókori Egyiptom területén is találtak olyan nagyjából 7000 éves leleteket, amelyek a tekéhez hasonló sportra utaltak. Ahogy felelevenítette, a 19. század végén Németországból kezdett tovaterjedni a teke, hazánkban az 1930-as években vált felkapottá, falusi kiskocsmákban döngölt, agyagos pályákon játszották, amelyet népiesen kuglinak neveztek általában. Előadásából kiderült, Debrecenben 1944-ben a DVSC Vágóhíd utcai csarnokában épült az első, kétsávos pálya aszfalt borítással, ám a technika fejlődésével a későbbi pályák már leginkább műanyag borítást kaptak.

Forrás: Molnár Péter

– A teke sport az alsó, szegényebb rétegek sportja, hiszen leginkább falusi kiskocsmákban játszották – elevenítette fel  Budai Árpád. – A tekében a fizikai erőhatások törvénye alapján történnek az események, nem a szerencse alapján. Aki ezt a fizikai törvényt figyelembe veszi, s a golyó elgurításakor annak megfelelően cselekszik, az érhet el jó eredményt. A golyónak előrefelé kell pörögnie, hogy maga előtt nyomja el a bábukat, így a nem pontos gurításnál sem veri szét azokat, meghagyva az esélyt a jó eredményre, ugyanis a szétszórt állás nem kívánatos a játék szempontjából. A Rigó Dezső Tekecsarnok országosan egyedülálló felszereltséggel rendelkezik, amely európai szinten is kiemelkedőnek számít. A hatsávos pályában mindössze egy milliméter eltérés van, hazánkban csak ilyen pályákon lehet elsőosztályú és Szuperliga mérkőzéseket játszani – hangsúlyozta Budai Árpád.

A szervezők vágya, hogy minél szélesebb körben megismertessék, és megszerettessék a tekét a debreceniekkel. Ennek érdekében például az elmúlt időszakban a Debreceni Tankerületi Központtal is együttműködtek. A Rigó Dezső Tekecsarnok felújításával megteremtették az alapot, de tudják, rengeteg munka vár még rájuk, mire elérik a céljaikat.

MSZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában