DVSC-Villarreal együttműködés

2022.10.19. 17:34

A legtehetségesebb debreceni gyerekek akár a Villarrealnál is kiköthetnek

Az ügyvezető szerint ez az együttműködés az évtizedek óta tartó debreceni utánpótlás-nevelés következő nagy lépése.

Makray Balázs a DVSC-Villarreal együttműködése kapcsán összehívott sajtótájékoztatón | Forrás: Molnár Péter

Már a nyári tulajdonosváltáskor említette az igazgatótanács új elnöke, Ike Thierry Zaengel, hogy nemzetközi szinten elismert partnerrel készül összefogni a DVSC Labdarúgó Akadémiája. Ez kedden délután hivatalosan is megtörtént a Nagyerdei Stadion sajtóközpontjában, amikor bejelentették, hogy a Loki a Villarreal CF csapatával kötött együttműködést.

Az akadémia életében hatalmas mérföldkőnek számító eseményt követően Makray Balázs, a DVSC LA ügyvezetője beszélt a megállapodás részleteiről a HAON-nak.

– Tavasz vége óta komoly változáson ment keresztül a DVSC, új tulajdonosok érkeztek, akik már az elejétől kezdve hangsúlyozták, hogy az utánpótlásra alapozva szeretnék működtetni a klubot a jövőben is.

Ez a szemlélet jó fogadtatásra talált a város vezetőségénél, hiszen az akadémia náluk is mindig kiemelt fontossággal bírt – jegyezte meg.

A szakember elárulta, hogy az új tulajdonosok számos európai utánpótlás-nevelő klubnál, több mint öt országban vizsgálták a lehetőségeket, ezt követően döntöttek a Villarreal mellett. – Ez egy olyan esemény, amit most lehet ünnepelni, de innentől kezdve előre kell tekintenünk. Komoly felelősségünk van, hiszen egy ilyen partnernek megfelelni és felnőni mellé az nagy kihívást jelent ránk nézve.

A debreceni utánpótlásképzés mindig az ország élvonalába tartozott, hiszen rengeteg első és másodosztályú labdarúgó került ki a városunkból. Nálunk ez a munka évtizedekre visszamenőleg, mindig is egy küldetés volt. Ez az együttműködés pedig még egy lépés előre, ezáltal a saját rendszerünkben hasznosíthatjuk a kontinens egyik legjobb akadémiájának a tudását. Nekünk a legfontosabb, tulajdonképpen egyetlen feladatunk, hogy biztosítsuk a Debrecenben pallérozódó gyerekek hosszú távú fejlődését

– emelte ki. Hozzátette, az akadémia vezetősége és edzői gárdája is nyitott a fejlődésre és kíváncsian várja az együttműködést. 

A spanyol Európa-liga-győztes alakulat képviselői már júliusban jártak Debrecenben és tartottak egy terepszemlét. Megnézték a pallagi edzőközpontot, ellátogattak a Nagyerdei Stadionba, felmérték az infrastrukturális és a tudományos hátterét is a klubnak. – Világossá vált számukra, hogy jó a kapcsolat a DVSC, a város és az egyetem között. Megismerték, hogy milyen eredményeket értünk el az elmúlt időszakban az utánpótlás-nevelésben. Nem kifejezetten az eredmények kapcsán, hanem hogy mennyi játékos került ki innen.

Nem eltitkolt szándéka a Villarrealnak, hogy Európában szeretnék minél több helyen megvetni a lábukat és szakmai kapcsolatokat kialakítani. Azt gondolom, hogy ebből az együttműködésből nemcsak mi, hanem ők is profitálhatnak majd

– mondta Makray Balázs.

Három esztendőn keresztül évente három szakember kilenc hónapot tölt majd a DVSC Labdarúgó Akadémián a „sárga tengeralattjáró” szakmai stábjából. A most érkezők között van egy módszertani vezető, illetve két edző – egyikük a fiatalabb, másikuk pedig az idősebb korosztállyal foglalkozik. – Ők nem fognak leülni a kispadra, nem veszik át a mieink munkáját, hanem a napi folyamatokban segítik majd a trénereinket. Előadásokkal, bemutató edzésekkel és értékelésekkel támogatják majd a Pallagon zajló tevékenységet. Ez természetesen a gyerekeknek is hasznos lesz, hiszen a legügyesebbek mehetnek majd a Villarrealhoz edzésekre – hangsúlyozta az ügyvezető.

Makray Balázs hisz abban, hogy az akadémián dolgozó szakemberek nyitottak arra, hogy új ismereteket szerezzenek és fejlesszék magukat.

Szerinte biztosan lesz, hogy egyes rutinokat át kell értékelni, mert már talán nem a legmodernebb trendnek megfelelő. Azonban a debreceni edzők is tudják, hogy Magyarországon egyedülálló lehetőség előtt állnak, ezért befogadóak lesznek az új ismeretekkel kapcsolatban.

Bakos Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában