Medigames

2022.07.13. 14:38

Tíz éve várt sikert aratott a magyar labdarúgó-orvosválogatott

Valóczki József büszke kapitányként emelhette magasba a megérdemelt trófeát.

Az aranyérmes magyar labdarúgó-orvosválogatott | Forrás: Valóczki József-archív

Az idei Medigames – tehát az orvosok és egészségügyi dolgozók világjátékának – otthona a portugáliai Vila Real de Santo António volt. Fantasztikus helyszín, pazar időjárás és kiváló szervezés fogadta az oda érkező csapatokat, versenyzőket. A rendezvényen minden évben közel 40 országból nagyjából 2 ezren mérik össze tudásukat többféle sportágban.

A magyar labdarúgó-orvosválogatott pedig hatalmas sikert ért el az előző hétvégén, hiszen megnyerte a tornát, és ezzel világbajnoknak mondhatja magát. 

A 2022-es viadalon a gárda csapatkapitánya a debreceni Valóczki József volt, aki általános orvosként végzett és jelenleg az intervenciós kardiológia területén dolgozik. – Hatalmas büszkeség számomra, hogy kapitánya lehettem a győztes magyar válogatottnak. Már 2011 óta vagyok az együttes tagja és legutóbb 2012-ben, a World Medical Football Championship – orvosok labdarúgó- világbajnoksága – küzdelmeit nyertük meg, tehát 10 éve vártuk, hogy ismét a dobogó legfelső fokán végezzünk – mondta a HAON-nak, majd szót ejtett a versenyről is. – A világ minden pontjáról érkeztek csapatok, összesen tizenegy. A döntőig mind az öt összecsapásunkat megnyertük, aztán a fináléban Norvégia volt az ellenfél. Kétszer is az északiak vezettek, de az utolsó percben egyenlítettünk, így 2–2-es végeredmény után jöttek a büntetők, abban viszont mi jobbak voltunk – elevenítette fel a mérkőzést.

Valóczki József a trófeával és az aranyéremmel | Forrás: Valóczki József-archív

Új barátságok köttetnek

A szakember megjegyezte, hogy a Medigames azon kívül, hogy sportesemény, remek alkalmat teremt arra, hogy távoli országokban munkálkodó kollégákkal ismerkedjenek meg és kössenek barátságot. – Az éremátadó ceremóniát követően Kolumbiába kaptunk meghívást az ottani csapattól. Az együttes vezetője Dél-Amerikában szokott tornát szervezni, európai csapat talán még nem is vett részt azon, de minket most meginvitáltak a novemberi viadalra. Nem valószínű, hogy el tudunk utazni, mert mindenki dolgozik. Ettől függetlenül nagyon jól esett, és

ez is mutatja, hogy milyen lehetőségek nyílnak azáltal, hogy részt veszünk egy ilyen eseményen – hangsúlyozta.

Valóczki József elmondta, hogy az orvosválogatott magja pécsiekből áll össze, azonban az ország számos pontjáról csatlakoztak már a csapathoz. Általában a baranyai megyeszékhely környékére szerveznek összetartásokat, illetve edzőmeccseket is. Kifejezetten válogató nincs, de jellemzően azok ragadnak meg az együttesben, akiknek van affinitásuk a focihoz és komolyan is veszik azt.

Hit és lelkesedés

Az orvosválogatott csapatkapitánya egészségügyben dolgozóként az aktív sportolást kiemelten fontosnak tartja. Ő maga is tagja a Bestrong SC megyei harmadosztályú együttesének. – Rengeteg betegséget lehet megelőzni a rendszeres mozgás által – mondta, majd a mentális előnyökre is kitért. – Az pedig, hogy társakkal együtt versenyzünk, az egymás iránt mutatott tiszteletre és alázatra tanítja az embert. Fontos, hogy küzdjünk az együttesért, hogy minden helyzetben megmaradjon a hit és a lelkesedés. A döntőben sem adtuk fel hátrányban sem, és így az utolsó pillanatokban egyenlítettünk. Szerintem a válogatottban mindenki számára büszkeség, hogy ennek a gárdának a tagja lehet – mondta Valóczki József. 
Az együttes idén októberben szerepel majd a Transdanubia kupán Ausztriában, ahova jellemzően a környező országokból érkeznek majd együttesek. 

Bakos Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában