Hárman a dobogóért?

2022.07.28. 15:29

A Loki lesz a meglepetéscsapat?

A bajnokság legnagyobb favoritja az FTC, a búcsúra a legnagyobb esélye a kecskeméti gárdának van.

Forrás: Tumbász Hédi/Nemzeti Sport

A Budapest Honvéd – ZTE mérkőzéssel megkezdődnek az OTP Bank Liga 2022–2023-as szezonjának küzdelmei pénteken. Ahogy általában lenni szokott, ezúttal is volt, ahol inkább az állandóságra szavaztak, ám több helyen is jelentős változások történtek a játékosállományban. A Loki helyzetét már szerdán kiveséztük, így ezúttal inkább a többi együttest vesszük górcső alá.

Betűrendi sorrend alapján kezdjük a Budapest Honvéddal, ahol a csalódást keltő szezon után valódi földindulás következett: május végén jelentették be, hogy a horvát Ivan Kepcija szakmai tanácsadóként, a skót Chris Docherty pedig sportigazgatóként dolgozik Kispesten. Nebojsa Vignjevics vezetőedzővel közös megegyezéssel szerződést bontottak, utódja a skót Tam Courts lett. Az öltöző is kicserélődött: több kispesti kötődésű futballista távozott, helyükre idegenlégiósok érkeztek.

A bajnok Ferencvárostól egyelőre többen távoztak, mint érkeztek, bár előbbiek közül kifejezetten alapembernek csak a Franciaországba igazoló Miha Blazic volt nevezhető. A zöld-fehérek egyértelműen a bajnokság favoritjai, a Slovan kiütése a BL-selejtezőből azt mutatja, hogy már most jó formában várják a rajtot. 

Forrás: Török Attila/Nemzeti Sport

A Fehérvárnál is egyelőre több a távozó, olyannyira, hogy lassan már létszámra sem jön ki egy 20-as keret a dunántúliaknál. Többek között elbúcsúztak a közönségkedvenc gólrekorder támadó Nemanja Nikolicstól, de nem tartóztatták a korábbi válogatott Bese Barnabást vagy Kovácsik Ádámot sem. Michael Boris összekapta a gárdát, amely valószínűleg odaér a dobogóra majd a végén.

A Kisvárdától több alapember is távozott, darabra pont annyi új arcot igazolt, amennyit elengedett az új szezont már Török Lászlóval a kispadon kezdő együttes. Nagy kérdés, az érkezők minősége eléri-e a távozókét?

Az egyik újonc a Kecskemét, amely némi meglepetésre – de egyáltalán nem érdemtelenül – futott be a második helyre az NB II.-ben. Szabó István együttesének egyik fő célja az volt a nyáron, hogy a feljutásban főszerepet játszó labdarúgókat meg tudják tartani. Ez többé-kevésbé sikerült, melléjük igazoltak a másodosztályból már általuk ismert játékosokat, és szétnéztek az európai piacon is. Eldőlt, hogy a kecskeméti Széktói Stadionban fogadhatja ellenfeleit a gárda, ami szerencsés, ennek ellenére valami azt mondatja velünk, hogy az egyik kieső a lila-fehér alakulat lesz.

Mezőkövesden talán már azon lepődnének meg a szurkolók, ha nyaranta nem lenne nagy a jövés-menés. Ezúttal is így volt, 10 új futballistának kellett bemutatkoznia az öltözőben, 14-en pedig vették a sátorfájukat. Amit pozitívumként meg kell említeni Supka Attila gárdájánál, hogy eddig csak két idegenlégióst hoztak, a többi érkező magyar játékos.

Minden valószínűséggel a tavalyihoz képest egy merőben más Paksot láthatunk majd a pályán: az MTK-hoz távozó Bognár Györgyöt Waltner Róbert váltotta, akinek teljesen más a felfogása a futballról. Már nem az atomvárosiak játékosa a gólkirály Ádám Martin, akinek helyére Varga Barnabást igazolták a kieső Gyirmóttól. A tolnaiak dicséretes módon továbbra is csak magyar futballistákban gondolkoznak, ezen a nyáron két „nagy név”, Kádár Tamás és Bőle Lukács aláírását is megszerezték.

Forrás: Dömötör Csaba/Nemzeti Sport

A Puskás Akadémiánál a harmadik hely sem hozott megnyugvást. Hornyák Zsolt edző alaposan kitakarította az öltözőt, útilaput kötöttek a talpára többek között a cseh válogatott Libor Kozáknak is. Ami meghökkentő, eddig csak két labdarúgót szerződtettek a felcsútiak, pedig biztos, hogy idén sem elégednének meg majd a dobogó harmadik fokával.

Az Újpest lassan hagyományosan belealszik a nyári átigazolási szezonba, pedig most lehetne kongatni a vészharangot, hiszen Giorgi Beridze, Nikola Mitrovics és Budu Zivzivadze távozásával, valamint Yohan Croizet súlyos sérülésével 26 gól esett ki a támadógépezetből.

Forrás: Dömötör Csaba/Nemzeti Sport

A másik feljutó, az NB II.-bajnok Vasas más helyzetben van, mint a Kecskemét. A budapestieknek már eddig is bő keretük volt, amit most próbáltak racionalizálni úgy, hogy a távozók helyére rutinos magyar játékosokat igazoltak. Igen, az angyalföldiek a másik gárda, ahol nincs a fedélzeten idegenlégiós.

A végére maradt a Zalaegerszeg, amelyet nyártól a holland Ricardo Moniz irányít. A ZTE-nél igyekeztek fiatal, általuk nagyreményűnek tartott futballistákat igazolni. Az együttes a holtszezon bajnoka címet már kiérdemelte, hiszen többek között legyőzte az AC Milant is az elmúlt héten.

Végszóként egy inkább megérzésen alapuló esélylatolgatás: a dobogót az FTC, Felcsút, Fehérvár trió kisajátítja majd. Mögöttük ott lehet a DVSC (mint meglepetéscsapat), Kisvárda, Honvéd hármas, a középmezőnyt a ZTE és a Mezőkövesd teheti teljessé. A bennmaradásért a Paks, a Vasas, az Újpest és a Kecskemét vívhat csatát. 

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában