Rövidpályás gyorskorcsolya vk

2021.11.20. 14:19

Liu Shaolin Sándor aranyérmet szerzett a születésnapján!

Dupla magyar siker született az 500 férfi döntőben.

Debrecen 20211120 Ršvidp‡ly‡s gyorskorcsolya Vk Fot— Nemzeti Sport çrvai K‡roly

Fotó: Nemzeti Sport / Árvai Károly

Az 1500 méteres elődöntőkkel kezdődött a délutáni program a rövidpályás gyorskorcsolya olimpiai kvalifikációs világkupa debreceni versenyének harmadik napján a Főnix Arénában.

A hölgyek első futamában rögtön egy speciális taktikát láthattunk, az 500-as specialista Natalia Maliszewska megpróbált ellépni a mezőnytől, de idővel láthatólag feladta próbálkozást, így utolérték, majd be is darálták a többiek. A magyar hölgyek közül már csak Jászapáti Petrának szurkolhattunk, aki nagyon nehéz futamba került, hiszen két-két kínai, francia és egy dél-koreai ellenfél jutott neki. Az első startot visszalőtték, a másodiktól pedig hatodikként jött el, de aztán felkorizott a második helyre, és csatában volt a továbbjutást érő első, második és legjobb harmadik helyért.

Az utolsó két körben megindították a hajrát, amit Petra kevésbé bírt, így végül a közönség tapsa közepette ötödikként ért célba, és a B döntőben bizonyíthat.

Jászapáti Petra (középen) a női 1500 méteres verseny elõdöntőjében | Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Egy A, egy B döntős és egy búcsúzó a férfiaknál

A férfiaknál három honfitársunk, a jól megszokott Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry trió.

Liu Shaolin Sándor | Fotó: Czinege Melinda

Közülük először a 26. születésnapját éppen szombaton ünneplő olimpiai, világ- és Európa-bajnok Liu Shaolin Sándor állt a rajthoz a második futamban a szép számú közönség nagy ovációja közepette. Büszkeségünk hat körrel a vége előtt állt élre, ám összeakadt az orosz Szemen Jelisztratovval, ami teljesen kibillentette a ritmusából, és végül ötödik lett. A videóbírók nyolc kamera képét nézték vissza, és végül kizárták az oroszt, míg a mi fiunkat továbbjuttatták az A döntőbe.

Krueger John-Henry | Fotó: Czinege Melinda

Liu Shaoang és Krueger John-Henry egy futamba került, és mindketten végig nagy harcot vívtak az első két helyért, de nem jött ki jól nekik az utolsó kör, ráadásul Liu Shaoangot ki is zárták. A negyedik helyre bekorizó Krueger John-Henry a B döntőben lesz érdekelt.

Jászapáti Petra hatodik a B döntőben

Rövid szünetet követően az 1500 méter női döntőivel folytatódott a program, a kisdöntőnek is nevezett B döntő ötödik starthelyéről Jászapáti Petrával. A 14 körös futam 10. körében a magyar lány egy szökési kísérletet kísérelt meg a közönség nagy ovációja közepette, de két körrel a vége előtt utolérték a többiek, és végül hatodik lett a futamban.

- Előre eldöntöttem, hogy megpróbálom a szökést. Eddig még sosem csináltam ilyet, de úgy voltam vele, hazai pálya, kisdöntő, miért ne? Utólag egy körrel később indítottam volna. Láttam, a hollandok elemzője engem figyel, hogy úgymond mikor halok majd meg, mert nem akarták, hogy körbeérjek, ami megtisztelő azért. Hét körrel a vége előtt még hittem benne, hogy sikerül a többiekre verni egy kört, de aztán megindult a holland lány, és onnantól eldőlt, mert kezdtem besavasodni. A kvótaszerzés szempontjából így is jó volt ez – nyilatkozta Jászapáti Petra a Haonnak.

Schulting aranyérmes

A program a női 1500 méter A döntőjével folytatódott, amelynek harmadik helyezettje a dél-koreai Lee Yubin lett, másodikként az amerikai Courtney Sarault ért célba, míg az aranyérem a holland Suzanne Schulting nyakába került.

Krueger John-Henry első a kisdöntőben!

A férfiak B döntőjének felénél Krueger John-Henry állt az élre és fantasztikus korizással meg is nyerte a kisdöntőt, így összességében kilencedik lett 1500 méteren.

Liu Shaolin Sándor a férfi 1500 méteres verseny döntője után | Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Liu Shaolin Sándor ötödik 1500 méteren

A nap és a világkupa második nagydöntőjében már hazai versenyzőért is szoríthattunk, hiszen az ötös pályáról Liu Shaolin Sándor indult. A közönség óriási üdvrivalgással fogadta a Sanyi becenévre hallgató korist. A mi fiunk nagyon nehéz helyzetben volt, hiszen két-két kanadai és kínai versenyző is volt a mezőnyben, akik segíthették egymást a futamban. A magyar klasszis az utolsó körökben nyitotta meg a hajrát, ám egy ütközés következtében elesett, és a videózás után ötödiknek hozták ki.

Az aranyat a kínai Ren Ziwei, az ezüstöt a francia Dion Pascal, míg a bronzot a dél-koreai Park Jang Hyuk nyakába akasztották.

A győztes kínai Zsen Ce-vej a férfi 1500 méteres verseny döntőjében | Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Kónya Zsófia negyedik lett futamában 500 méteren

Egy kis jégfelújítás után máris az 500 méteres táv küzdelmei következtek. A 4.5 körös távot hihetetlen gyorsan, kevesebb mint 45 másodperc alatt teszik meg a versenyzők. A hölgyeknél a magyarok közül Kónya Zsófia tudta csütörtökön kiharcolni a továbbjutást, őt a harmadik futamba sorolták be. A roppant erős mezőnyben szépen helytállt a magyar lány, és végül negyedik helyen szakította át a képzeletbeli célszalagot.

Mindhárom magyar ott az 500 férfi elődöntőben!

A férfiak 500 méteres negyeddöntőiben futamában Liu Shaoang elsőként, Krueger John-Henry és Liu Shaolin Sándor pedig másodikként jutott tovább, utóbbi két ezreddel előzte meg ukrán ellenfelét.

Kónya Zsófia az 500 méter negyeddöntője után nyilatkozott a Haonnak: – Egy picit csalódott vagyok, de az időnek örülök. Az ötös pályáról nehéz bármit is kezdeni, de volt egy pillanat, amikor ráfutottam az előttem korizó amerikaira, ami megtörte a ritmusomat, azt nem kellett volna. Totál kihajtottam magam, kicsit belesültem a végébe, de összességében nem volt rossz – mondta el a magyar koris.

Döntősök a Liu tesók 500 méteren!

Az elődöntőben Liu Shaoang és Krueger John-Henry egy futamba került, előbbi az első, utóbbi az ötödik startpozícióból indult, tehát közrefogták a többieket. Az első startot visszalőtték, a másodiknál az ifjabb Liu testvér nyílpuskaként lőtt ki és nyerte a futamát nagy üdvrivalgás közepette. Átlagember számára elképesztő volt látni azt a sebességgel amellyel Ádó (Liu Shaoang beceneve) szelte a köröket. Krueger John-Henry harmadik lett, és ezzel a B döntőbe jutott.

A második elődöntőben Liu Shaolin Sándor a harmadik starthelyről, azaz pont középről indult, és második helyen biztosította a helyét a fináléban!

A győztes holland Suzanne Schulting a női 500 méteres verseny döntője után | Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Suzanne Schulting duplázott, 500 méteren is világkupagyőztes!

A 500 méter női döntőjében parádés mezőny jött össze, többek között a kanadai világcsúcstartó Kim Boutin, az összetett világbajnoki címvédő holland Suzanne Schulting, és az olimpiai bajnok olasz Arianna Fontana is ott volt a rajtnál. A papírformának megfelelően ők hárman dominálták a futamot, végül óriási küzdelem után Schulting nyakába került az aranyérem, Fontana lett a második, míg a dobogó harmadik fokára Boutin állhatott fel. Ezzel a holland világklasszis mindkét mai egyéni távon győzött, ami parádés teljesítmény!

Krueger John-Henry kilencedik

A nap utolsó egyéni számai, az 500 méteres döntők következtek. A kisdöntőben Krueger John-Henry az utolsó előtti körben megbillent, így negyedik lett a B döntőben, összesítésben kilencedik helyen végzett.

A győztes Liu Shaolin Sándor (jobbról) és testvére, a második helyezett Liu Shaoang a férfi 500 méteres verseny döntője után | Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Arany születésnapra: Liu Shaolin Sándor nyert!

A férfiak fináléjában is sztármezőny jött össze, két olimpiai bajnok, olimpiai ezüstérmes és világbajnok is volt a mezőnyben. A közönségkedvenc két Liu testvér egymás mellett várta rajtjelet. A második rajt után a futam felénél egy kanyarban a mieinken kívül mindenki elesett, így a magyar győzelmet senki nem veszélyeztette. Végül a születésnapos Liu Shaolin Sándor győzött az öccse, Liu Shaoang előtt egy századmásodperccel! Dupla magyar siker a csattanó a végén!

Döntős a férfi váltó!

A váltók zárták a harmadik napot. A hölgyeknél nem volt magyar érdekeltség, A férfiaknál a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry és Tiborcz Dániel összeállítású négyes az első elődöntőbe kapott besorolást. A mieinket a hollandok kisodorták 18 körrel a vége előtt, így a magyar váltó alapesetben esélytelenné vált az A döntőre, ám a bírók döntése értelmében a hollandokat kizárták, és a mieink mentek tovább a fináléba!

Motiválják egymást

A nap végén Liu Shaolin Sándor adott rövid interjút a Haonnak, aki elmondta, bár nagyon boldog, még nincs vége, hiszen még vár rájuk egy nagyon fontos záró nap. – A váltóban történt ütközés kapcsán azt vettem észre, hogy mostanában mintha egy kissé ránk szálltak volna a hollandok. Egyértelmű szabálytalanság volt, az ilyet mostanában nagyon szigorúan veszik.

„Nagyszerű érzés, hogy az 500 döntőben a Liu Brothers egy-kettőben ért célba, talán a születésnapomra tekintettel Ádó hagyott nyerni”

– mosolygott a maszk alatt a 26 éves koris.

Liu Shaolin Sándor (jobbról) és testvére,Liu Shaoang | Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

A második helyen beérő testvér, Liu Shaoang erre úgy reflektált, hogy azért a cél előtt egy kicsit odaszúrt a bátyjának. – Próbáltam kicsit izgalmasabbá tenni a futamot a debreceni közönség számára azután, hogy mögülünk kiestek. Természetesen a kicsúszásokat mi is érzékeltük, onnantól kezdve leginkább arra kellett ügyelnünk, hogy célba érjünk. Mindig jó érzés és extra motiváció, ha a testvéremmel lehetek egy döntőben. A váltónál a hollandok akciója után már csak tartalékoltunk, hiszen sejtettük, a videózás után ki fogják zárni őket, így is lett – nyilatkozta a világbajnoki címvédő Liu Shaoang.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában