fotókkal

2021.11.25. 14:11

Labdarúgó szaktantermet avattak a Balásházyban

A testnevelésből érettségizőknek és a sporttechnikumi képzésben résztvevőknek nyújtanak segítséget.

Fotó: Kiss Annamarie

A magyar labdarúgás napja alkalmából sporttudományi szaktanteremet avattak a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiumában csütörtök kora délután.

A tanterem falait az Aranycsapatról készült több fotó is díszíti. Az átadóünnepségen részt vett Makray Balázs, a Magyar Labdarúgó Szövetség országos elnökségi tagja, Herczeg András, a Debreceni Labdarúgó Akadémia szakmai igazgatója és Filep Miklós, a DE Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma igazgatója.

Makray Balázs felelevenítette a magyar labdarúgás napja alkalmával az 1953. november 25-ei Anglia–Magyarország 3–6-os mérkőzést. – A találkozó előtt két héttel a svéd válogatottal hangolt a magyar csapat, az akkori szövetségi kapitány, Sebes Gusztáv tudta, hogy az angolok nehezebb labdával játszanak, így a Svédország elleni ilyen játékszerhez próbálta szoktatni csapatát. A végeredmény 2-2 lett, ez volt az egyetlen alkalom, amikor kifütyülték az Aranycsapatot. A sorsdöntő találkozóra új hadrenddel készült a szövetségi kapitány, amely meg is lepte az angolokat, már az első percekben gólt kaptak a mieinktől, és a végén egy nagyarányú győzelem lett az eredmény.

A magyarokban ott van a teljesítmény, a fifika és a képesség is, hogy ilyen parádés eredményeket érjenek el

– mondta.

Büszkék lehetünk a múltunkra

Magáról a napról is beszélt az MLSZ elnökségi tagja. – A magyar futball és a magyar sporttal kapcsolatban sokat emlegetjük ezt a dátumot, érdekes módon csak 40 évvel később vált ünnepnappá. Ez a magyar foci életét hosszú időre meghatározta, hol pozitív, hol negatív értelemben. Azt gondolom, hogy ami egyszer megtörtént és dicsőséges volt a magyar emberek, a magyar sport számára, azt soha nem szabad elfelejteni, ebből mindig lehet erőt és tapasztalatot meríteni – zárta gondolatait Makray Balázs.

Herczeg András tovább folytatta az időutazást, felelevenítette saját ismereteit a korabeli válogatottról. – Az Aranycsapat 1949-től 1956-ig volt, de előtte 1948-ban is voltak sikerek, hiszen Európa-kupát nyert a válogatott. Ezt követte 1952-ben az olimpiai elsőség, a döntőben Jugoszláviát múltuk fölül. Majd a legendás mérkőzés következett, a magyar válogatott nagyon jól felkészült a találkozóra, mindenki jól tudja a végeredményt, 6-3.

Ez óriási szenzáció volt az egész világban. Ezeket az eredményeket nekünk tisztelnünk, becsülnünk kell, remélem, a jövőben ti is részesei lehettek hasonlóknak

– mondta a jelenlévő fiatal sportolóknak Herczeg András.

Segítséget nyújt a terem

Az iskola igazgatója az átadást követően a Hajdú-bihari Naplónak nyilatkozott a terem jövőbeli használatáról. – Minden évfolyamunkon van olyan osztály, amelynek tanulói testnevelésből fognak érettségizni, illetve az újonnan induló sporttechnikumi képzésünkben a diákok szakjuknak megfelelően szakmai érettségit tesznek majd.

Ezen képzések során több olyan elméleti tárgy van, amelynek elsajátításához egy ilyen tanterem nagy segítséget nyújt nekik

– mondta Filep Miklós.

A Hajdú-bihari Naplónak a korábbi sikeredző, Herczeg András is nyilatkozott az átadóról. – A Balásházy-iskola számára igen előkelő helyen szerepel a labdarúgás, nem véletlen áll partnerkapcsolatban a Debreceni Labdarúgó Akadémiával. Igazán nagy öröm számunkra, hogy az intézmény ilyen átadót szervezett a magyar labdarúgás napjára, és az Aranycsapat emlékeit így őrzi – fogalmazott a szakember.

Arany Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában